Tropsko vreme do jeseni, a onda moguće poplave

Categories NAJVAŽNIJE, SrbijaPosted on

Portal „AccuWeather“ objavio je veliku prognozu za 2021. godinu, kojom je obuhvaćena i regija Balkana, pa i Srbija. Prema ovoj prognozi, Balkan i Srbiju toplotni talasi čekaju i na početku jeseni, a zatim će ih zameniti velika opasnost od poplava u novembru.

S temperaturom površine mora za oko 2-5 Celzijusovih stepeni iznad normale, stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obeležja koja se kreću kroz Evropu, navode prognostičari ovog servisa.

Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mesecima – rekao je član tima za međunarodno prognoziranje Tajler Rojs a prenosi Nova.

Sredinom avgusta temperature površine mora u istočnom Mediteranu bile su za 3-4 stepena iznad normalnih.. Periodi obilnih padavina mogu da se prošire i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

Stručnjaci AccWeather servisa očekuju da će se intenzivnija letnja vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni.

U prvoj polovini jeseni najverovatnije će doći do tropskog sistema u regiji Irske, Severne Irske, Škotske, Velsa i severne Engleske.

Kako se olujni trag bude pomerao prema jugu do kraja oktobra i novembra, ta pretnja će takođe biti prebačena i na jug, u severozapadnu Španiju i Portugal.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *