• TS: Inđinčani bi trebalo da učestvuju na javnoj raspravi povodom Nacrta LAP-a

  Posao donošenja lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i formiranja tela koja će pratiti primenu tih planova, gradovi i opštine trebalo je da završe još 2017. godine, a potom u novom roku iz Akcionog plana za poglavlje 23 – do kraja prošle godine, o čemu smo ranije pisali.  Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, od 145 gradova […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  TS: Inđinčani bi trebalo da učestvuju na javnoj raspravi povodom Nacrta LAP-a

  Posao donošenja lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i formiranja tela koja će pratiti primenu tih planova, gradovi i opštine trebalo je da završe još 2017. godine, a potom u novom roku iz Akcionog plana za poglavlje 23 – do kraja prošle godine, o čemu smo ranije pisali.  Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, od 145 gradova i opština koji su u obavezi da donesu antikorupcijski plan, 107 to učinilo – uspešno njih 87.

  Ipak, opština Inđija otvorila je javnu raspravu o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana koja traje do 8. oktobra, a 4. oktobra biće održan i javni skup u zgradi SO Inđija.

  Transparentnost Srbija je, uz podršku USAID GAI projekta, sarađivala sa radnom grupom na izradi radnog teksta LAP-a. Iako u TS za IN Medija kažu da je saradnja bila dobra, pojedine oblasti (10 i 14) su u konačnoj verziji Nacrta, na inicijativu predstavnika lokalne samouprave u Inđiji, odbačene. Oblast 10 podrazumeva sufinansiranje medija putem javnog konkursa, potvrđeno je iz Transperentnost Srbija našem portalu.

  Zbog velike važnosti i uticaja koje imaju mediji, kao i zbog snažnih koruptivnih rizika u ovoj oblasti, lokalne samuprave bi trebalo posebnu pažnju u svojim LAP-ovima da posvete ovoj oblasti napominju iz Transparentnosti Srbija.

  Iz TS napominju da je sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja do sada u javnosti izazivalo brojne kontroverze, probleme i sumnje u vezi sa tim da li organi javne vlasti, pa i lokalne samouprave kao veoma važan deo celog procesa, na pravi način raspisuju i sprovode javne konkurse u ovoj oblasti, odnosno da li se budžetska sredstva koriste za ostvarivanje javnog interesa lokalne zajednice ili za interese samih organa jedinice lokalne samuprave, određenih političkih opcija ili određenih medija po različitim osnovama bliskih pojedincima ili organima lokalnih samouprava.

  Kao obrazloženje zbog čega je oblast koje se tiču projektnog sufinansiranja medije u celosti obrisana iz Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana, predstavnici opštine Inđija navode:

  Oblast 10 je izostavljena iz LAP Inđija, jer se već sprovodi kroz sledeća akta: Pravilnik o postupku i kriterijumima za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija udruženjima, za realizovanje programa od javnog interesa za opštinu Inđija Takođe se primenjuje, stoji u obrazloženju, Uredba o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta RS, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave.

  Na konkursu novac dobijaju samo podobni

  Međutim, da sve nije baš tako govori i poslednja dodela sredstava putem konkursa koji je raspisala opština Inđija. Naime, novac građana namenjen sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja troši se već godinama na „sumnjiv“ način, dodeljuje se povezanim licima i medijima bliskim vlasti, kroz “nezavisne” komisije za čije pojedine članove postoje indicije da su u sukobu interesa, a postoje i opravdane sumnje da se iza svega kriju i ozbiljne protivzakonite aktivnosti.

  O dodeli novca podobnim medijima ranije je još 2017. godine pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar u svom tekstu “Srem – velika konkursna prevara”. VOICE navodi da su prilikom dodele sredstava za realizaciju medijskih projekata u Inđiji, zabeležene brojne nepravilnosti i nelogičnosti, među kojima je i one da se novac dodeljuje formalno različitim produkcijama i televizijama koje praktično imaju istog vlasnika.

  Novac iz lokalne kase u Inđiji prelivao se u medije čiji su zastupnici funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke, o čemu više možete čitati na ovom linku ovde.

  Takva praksa je po sve sudeći nastavljena jer je na poslednjem konkursu koji je raspisala opština Inđija, novac deljen “podobnim” medijima ali i udruženjeima koja nisu poznati inđijskoj javnosti.

  Nakon poslednjeg konkursa, između ostalog, dodeljeno je 600 hiljada dinara fantomskom udruženju  “Inviktus”, čije je sedište u tzv. “Žutoj zgradi” u lokalu gde je inače smešten salon lepote.

  Programski direktor Transparentost Srbija Nemanja Nenadić kaže da javni skup, koji će se održati 4. oktobra u zgradi opštine Inđija, može biti prilika da javnost ukaže na eventualne propuste Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana, pa i za oblast koja se tiče sufinansiranja medija.

  Skup u zgradi opštine Inđija je prilika da se promeni odluka o spornim odblastima, stanovnici Inđije bi trebalo da na taj način daju svoj doprinos do konačnog usvajanja LAP-a – kaže Nenadić za IN Medija.

  Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana LAP utvrdila je Radna grupa za izradu Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana za opštinu Inđija, 10.09.2021. godine. Sugestije, primedbe, inicijative, komentari i predlozi na nacrt dostavljaju se pisanim putem, najkasnije do 8. oktobra 2021. godine.

   M. Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija