• TS: Nacrt izmena Zakona o korupciji ne sadrži mere za smanjivanje funkcionerske kampanje

  Transparentnost Srbija (TS) je ocenila danas da Nacrt izmena Zakona o sprečavanju korupcije ne sadrži mere za smanjenje obima „funkcionerske kampanje“. TS je u saopštenju navela i da taj nacrt, koji je na javnoj raspravi, ne sadrži mere „za veći obim kontrole i delotvornije kažnjavanje kršenja zakona“, što je, kako je ocenila, takođe neophodno. Dodala […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  TS: Nacrt izmena Zakona o korupciji ne sadrži mere za smanjivanje funkcionerske kampanje

  Transparentnost Srbija (TS) je ocenila danas da Nacrt izmena Zakona o sprečavanju korupcije ne sadrži mere za smanjenje obima „funkcionerske kampanje“.

  TS je u saopštenju navela i da taj nacrt, koji je na javnoj raspravi, ne sadrži mere „za veći obim kontrole i delotvornije kažnjavanje kršenja zakona“, što je, kako je ocenila, takođe neophodno.

  Dodala je i da taj nacrt, „u ograničenom obimu“, odgovara na preporuke koje je Srbija dobila od Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO).

  TS smatra da bi izmene zakona trebalo iskoristiti da se na potpuniji način uredi razdvajanje javne i partijske funkcije, kako bi se sprečilo vođenje predizborne „funkcionerske kampanje„.

  Dodala je da je uz predloge za to, takodje predložili kako da se bolje propiše krivično delo u vezi sa davanjem lažnih podataka o imovini i prihodima, „i niz drugih odredaba u ovom zakonu“.

  Napomenula je da se glavna promena u nacrtu izmena i dopuna, koji je na javnoj raspravi do 22. avgusta, odnosi na definiciju pojma „javni funkcioner“.

  Smatra da je usvajanje te promene bitno jer će se, kako je ukazala, njime staviti van snage neutemeljeno i štetno autentično tumačenje zakona koje je Skupština usvojila u februaru 2021.

  U novoj definiciji se izričito navodi da će funkcioneri biti šefovi kabineta i savetnici, ali samo oni koji te poslove obavljaju unutar Vlade Srbije i ministarstava. –  ukazala je TS.

  Navela je da se „time formalno odgovara na preporuku GRECO“, koja se, kako je ukazala, odnosila isključivo na vrh izvršne vlasti, jer je „samo to bio predmet njihove evaluacije“.

  Dodala je da „nema nikakvog suštinskog razloga“ zbog kojeg bi u definiciji funkcionera bili izostavljeni savetnici i šefovi kabineta u skupštinama Srbije i Vojvodine, u pokrajinskoj vladi, drugim republičkim organima i većim gradovima.

  Nedostatak predložene definicije funkcionera jeste i to što bi se ona mogla tumačiti tako da ovo svojstvo ne bi imali predstavnici države Srbije u preduzećima u kojima je ona manjinski vlasnik ili nema kontrolno vlasništvo (naprimer Beograd na vodi. – piše u saopštenju TS.

  TS je ukazala da bi izmenama zakona trebalo na jasan način predvideti rok u kojem će zatečeni funkcioneri, koji do sada nisu imali taj status, morati da podnesu izveštaje o imovini i prihodima i da usklade svoj status sa zakonskim obavezama.

   – Pozitivne su predložene promene koje se odnose na davanje mišljenja o rizicima od korupcije u propisima, ali takođe nedovoljne. – piše u saopštenju.

  TS je dodala da je predložila postavljanje roka u kojem ministarstva moraju da zatraže takvo mišljenje

  Predložila je i uvođenje obaveze da se mišljenja o rizicima od korupcije daju i na predloge zakona, a ne samo na njihove nacrte.

  Smatra da odredba o prijavljivanju sukoba interesa nije izmenjena u celosti, u skladu sa preporukom GRECO.

  Ukazala je da bi tu trebalo obezbediti da se informacije o tome da li je javni funkcioner prijavio njegovo postojanje objavljuju.

  Slično tome, trebalo bi precizirati i pravila koja postavljaju ograničenja po prestanku javne funkcije. – dodala je TS.

  Navela je i da taj nacrt ne predviđa dodatna pravila o „redovnoj suštinskoj proveri“ imovine i prihoda funkcionera izvršne vlasti.

  Da li će ove provere biti vršene i u kom obimu, trenutno zavisi isključivo od godišnjeg plana kontrole koji donosi direktor Agencije za sprečavanje korupcije. – smatra TS.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]