• Turistička organizacija Inđija – otvara muzej

  Ulaganjem od 3,1 milion dinara iz budžeta, Turistička organizacija opštine Inđija pokreće muzej. Potpisivanjem Protokola o saradnji između Muzeja retkih knjiga i putovanja “Adligat” iz Beograda i Turističke organizacije opštine Inđija, ogranak ovog muzeja pod nazivom „Galerija Adligat“ Inđija počinje sa radom 30. aprila legatom Pavla Vujusića. Muzej koji pokreće Turistička organizacija u saradnji sa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Turistička organizacija Inđija – otvara muzej

  Ulaganjem od 3,1 milion dinara iz budžeta, Turistička organizacija opštine Inđija pokreće muzej. Potpisivanjem Protokola o saradnji između Muzeja retkih knjiga i putovanja “Adligat” iz Beograda i Turističke organizacije opštine Inđija, ogranak ovog muzeja pod nazivom „Galerija Adligat“ Inđija počinje sa radom 30. aprila legatom Pavla Vujusića.

  Muzej koji pokreće Turistička organizacija u saradnji sa Adligatom plod je prijateljstva direktora Turističke organizacije opštine Inđija Milana Bogojevića i predsednika udruženja Adligat Viktora Lazića, te je kroz njihovo prijateljstvo došlo do toga da Opština Inđija bude pokrovitelj legata Ivana Bekjareva koji je predstavljen Beograđanima, i u planu je da pomenuti legat vide posetioci širom Srbije.

  Foto: Turistička organizacija Inđija

  Galerija počinje sa radom 30. aprila od 18 sati, u renoviranom prostoru nekadašnjeg Zanatskog doma, postavkom legata Pavla Vujisića.

  Legat Mirjane i Pavla Vuisića je zbirka materijalnih i kulturnih dobara koju čini veliki broj ličnih predmeta srpskog glumca Pavla Vuisića, a koju je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” zaveštala Pavlova supruga, Mirjana Vuisić, ujedno i član osnivač i član upravnog odbora Udruženja. Osim ličnih predmeta, koji uključuju brojne rukopise, skice, fotografije, legitimacije, crteže, predmete iz filmova u kojima je glumio, kao i original Pavlovog testamenta, Mirjana je Udruženju ustupila na korišćenje i stan u kojem su zajedno živeli, kako bi se nakon njene smrti koristio u muzejske namene, za promociju filma i čuvanje sećanja na Pavla i Mirjanu. Legat je osnovan 2016. Godine I dostupan za javnost u okviru Muzeja srpske književnosti na Banjici u Beogradu.

  Pored prvog u nizu legata, Pavla Vujisića, planirano je da Inđinčani dobiju mogućnost da vide legate Danila Bate Stojkovića, Zorana Simjanovića, Ivana Bekjareva i Donke Špiček. Dok bi stalna postavka legata u Galeriji prema najavama trebao biti posvećen poznatim inđičanima, za početak reditelju Nikiti Milivojeviću i sportisti Miroslavu Raduljici.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]