• U Crnoj Gori nema nestašice mleka iz Srbije

  Dok je širom Srbije poslednjih dana primetna nestašica mleka ili kako objašnjavaju iz privredne komore „povećanoj potrošnji i smanjenoj proizvodnji“ u Crnoj Gori nestašice mleka iz Srbije nema. U primorskim mestima u velikim marketima i malim prehrambenim prodavnicama, pasterizivanog mleka ima u izobilju i to po ceni od 130 do 140 dinara po litri. Trgovci […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Crnoj Gori nema nestašice mleka iz Srbije

  Dok je širom Srbije poslednjih dana primetna nestašica mleka ili kako objašnjavaju iz privredne komore „povećanoj potrošnji i smanjenoj proizvodnji“ u Crnoj Gori nestašice mleka iz Srbije nema. U primorskim mestima u velikim marketima i malim prehrambenim prodavnicama, pasterizivanog mleka ima u izobilju i to po ceni od 130 do 140 dinara po litri.

  Trgovci kažu da potrošnja mleka nije povećana i da je snabdevanje stabilno. Iako je turistička sezona još u jeku, snabdevenost mlekom i mlečnim proizvodima iz Srbije je dobra.

  Foto: snabdevenost mlekom iz Srbije / Crna Gora 3. septembar 2022. godina

  Crnogorski proizvođači krajem marta su protestovali ispred Ministarstva poljoprivrede tražeći da se poveća otkupna cena mleka.

  Vlado Lakić ispred Udruženja stočara medijima je tada rekao da prerađivači za otkup mleka iz Srbije daju 48 centi (56 dinara) po litru, te da je pitanje za Vladu i ministarstvo zašto i njima ne daju istu sumu.

  – Opravdano sumnjamo da to namerno rade kako bi uništili crnogorske proizvođače i kako bi postali zavisni od uvoza iz okruženja – kazao je u martu Lakić.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indjija-2005-godine-imala-320-krava-muzara-2022-godine-ima-sest/

  Zašto mleka nema u Srbiji?

  Stočari upozoravaju da će nestašica tek biti zbog niske otkupne cene sirovog mleka i sve manjeg stočnog fonda. Prerađivači, pojedini veći trgovinski lanci i država ćute o trenutnoj situaciji.

  Trenutna otkupna cena sirovog mleka kreće se između 40 i 50 dinara, dok je maloprodajna cena litra mleka od 89 do 205 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o svežem ili dugotrajnom mleku, da li je mleko sa laktozom ili bez nje, koja je količine mlečne masti.

  Nekadašnji pokrajinski sekretar poljoprivrede Goran Ješić komentarisao je nestašicu mleka na svom Tviter nalogu :

  -Postoji nekoliko razloga za nestašicu mleka na tržištu. 1. pri višim temperaturama opada mlečnost. 2. Opao značajno broj grla 3.loš kvalitet hrane zbog suše. 4.otkupna cena mala, povećana prodaja od kuće. 5.početak škole povećava potrošnju. Sve ovo uvek isto samo je sada kraj tu! – naveo je Ješić.

  Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je za RTS da još nema nestašica mleka „u pravom smislu te reči“, već da se radi o smanjenoj proizvodnji i povećanoj tražnji za pasterizovanim i UHT (dugotrajnim) mlekom.

  Kao razloge za manje mleka na rafovima prodavnica nabrojao je smanjenje proizvodnje zbog niže produktivnosti mlečnih krava, zbog „decenijskog lošeg odnosa prema mlečnom govedarstvu“, ali i lošeg kvaliteta stočne hrane zbog sušne godine.

  Na pitanje da li ćemo uvoziti mleko odgovorio je konstatacijom da se i sada dosta uvozi dosta mleka i mlečnih proizvoda, i naveo podatak da je za sedam meseci ove godine uvezeno mleka i mlečnih proizvoda za 104 miliona evra, što je gotovo duplo više nego u istom periodu prošle godine.

  -Mleka će verovatno biti u dovoljnim količinama, ali je ova situacija ‘znak uzvika’ za vrlo delikatno stanje u mlečnom govedarstvu Srbije… mislim da je krajnji trenutak da se svi dogovorimo kako da pomognemo farmerima – ocenio je Budimović i upozorio da proizvodnja mleka ne može lako da se poveća.

  Skrenuo je pažnju i na podatak da je za deset godina broj mlečnih krava u Srbiji smanjen za 55.000 prema zvaničnim podacima, ali da procene govore da bi taj broj mogao da bude i veći.

  -To je oko 255 miliona litara mleka manje na godišnjem nivou, i ta tendencija će se možda nastaviti, a dalji pad u proizvodnji može se zaustaviti samo ‘sistemski – rekao je Budimović.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI