• U Inđiji obeležen Svetski dan civilne zaštite

  U organizaciji sektora odbrane i civilne zaštite Opštine Inđija, Vatrogasna služba i inđijski Crveni krst izveli su pokaznu vežbu, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa osnovnim pravilima službi za vanredne situacije, dok su inđijskim predškolcima podeljene tematske bojanke i flajeri.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Inđiji obeležen Svetski dan civilne zaštite
  Foto: IN Medija

  Svetski dan civilne zaštite, 1. mart, ima za cilj ukazivanje na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća, katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

  Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

  -Crveni krst Inđija ima svoju jedinicu za delovanje u nesrećama i ima jedan deo opreme koju može da koristi za delovanje u tim situacijama. Napravili smo vežbu realnu situaciju koja bi se desila, primera radi, u slučaju zemljotresa. Isto tako naši volonteri su pokazivali pružanje prve pomoći a posetioci su imali priliku da učestvuju u vežbi– kazala je za IN Medija sekretarka Crvenog krsta Mirela Sedlan.

  Sedlan je istakla da je najvažnije da najmlađi usvoje sva znanja koja su bitna za reagovanje u trenutku, a prva pomoć je veoma važna u situacijama nepogoda i katastrofa.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je sektor za vanredne situacije ovog ministarstva do sada formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje. Osnovnu obuku prošlo je 2.857 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i za zbrinjavanje ugroženih.

  Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi je, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo