• U Inđiji pravo glasa ima 40. 354 birača

  Iako prema broju stanovnika po poslednjem popisu iz 2022. godine u Inđiji živi 43.755 stanovnika a na izborima glasa 40.354 birača procenat od 92.23 odsto glasača nije realna cifra. Resorno ministarstvo saopštilo je da se te dve statistike ne ukrštaju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Inđiji pravo glasa ima 40. 354 birača
  Foto: IN Medija

  Od ukupnog stanovništva u Opštini Inđija u nedelju parvo glasa ima 92,23% njih prema broju stanovnika i broju glasača u biračkom spisku. Međutim Ministarstvo lokalne samouprave i državne uprave navodi da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva te da je podatak o biraču u biračkom spisku isključivo je uslovljen podacima iz drugih službenih evidencija.

  Na celoj teritoriji Opštine Inđija živi svega 3401 maloletno lice pokazuje ukrštena statistika broja stanovnika Opštine Inđija sa poslednjeg popisa stanovništva i broja glasača u Inđiji koji u nedelju 17. decembra imaju parvo glasa. Prema zvaničnim podacima u Inđiji po poslednjem popisu stanovništva ima 43.755 stanovnika a u biračkom spisku  40.354 birača ima parvo glasa. Po toj statistici cela teritorija opštine Inđija ima svega 3401. Bez obzira na navedenu statistiku ove cifre ne pokazuju realno stanje stvari.

  Predsednik izborne komisije Nikola Malić za IN Medija kaže da su birački spiskovi i broj birača zvaničan dokument koji je komisija dobila od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu te da objašnjenje o broju birača i broju stanovnika potražimo od njih.

  Ministarstvo Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je  tokom novembra da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva.

  Ministarstvo je objasnilo da „popis stanovništva predstavlja faktički broj građana jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji“.

   Birač se upisuje u birački spisak po mestu prebivališta, a birač koji ima boravište u inostranstvu po poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno po poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu.

  Isto tako interno raseljeno lice upisuje se u birački spisak po mestu gde je prijavljeno kao interno raseljeno lice.

  Navedeno je i da Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu građana dostavlja resornom ministarstvu koje ih razvrstava po vrstama promena i dostavlja nadležnim opštinskim, odnosno gradskim upravama.

  -Podatak o biraču u biračkom spisku isključivo je uslovljen podacima iz drugih službenih evidencija – pojasnilo je Ministarstvo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija