• U narednih mesec dana očekuje nas 21 kišni dan

  Prema prognozi vremena koju je objavio RHMZ za narednih mesec dana Novi Sad i širu okolinu očekuje 21 kišni dan. Dok nas u dugoročnijoj prognozi tokom letnjih meseci očekuju toplotni talasi, kišna prva polovina septembra i u oktobru Miholjsko leto. Prognoza RHMZ  je slična za većinu većih gradova u Srbiji. Kiša se prognozira u većem broju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U narednih mesec dana očekuje nas 21 kišni dan

  Prema prognozi vremena koju je objavio RHMZ za narednih mesec dana Novi Sad i širu okolinu očekuje 21 kišni dan. Dok nas u dugoročnijoj prognozi tokom letnjih meseci očekuju toplotni talasi, kišna prva polovina septembra i u oktobru Miholjsko leto.

  Prognoza RHMZ  je slična za većinu većih gradova u Srbiji. Kiša se prognozira u većem broju dana, uz vetar koji će povremeno duvati.

  Kiša na području Novog Sada I šire okoline se prognozira u većem broju dana uz grmljavinu i povremeni vetar. Minimalne temperature u period od 16. maja do 15.juna kretaće se od 9 do 16 stepeni dok će se maksimalne dnevne kretati od 20 do 27 stepeni.

  Za vikend se očekuje prestanak padavina i temperature do 24 stepena, nove padavine nas očekuju već od početka iduće nedelje.

  Smenjivanje oblaka, kiše i grmljavine sa periodima suvog vremena očekuje nas do polovina juna.

   Topliji i prosečno vlažan maj

  Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost viša za 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.6ºS.

  Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.5ºS.

  Mesečna suma padavina tokom maja zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 60 mm.

   Topliji i prosečno vlažan jun
  Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºS.

  Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.6ºS.

  Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u proseku biti za oko 4 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 51 mm.

  U  Vojvodini topliji i suvlјi jul. moguća pojava toplotnih talasa

  Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS.

  Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.5ºS.

  U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Šumadiji i Timočkoj Krajini ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 28 mm.

  Topliji i malo suvlјi avgust
  Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.9ºS.

  Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.8ºS.

  Mesečna suma padavina tokom avgusta biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.


  Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.
  Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.4ºS.

  Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.5ºS.

  Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

   Miholјsko leto

  Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.4ºS.

  Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.1ºS.

  Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

  Izvor: RHMZ

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]