• U Srbiju stiglo 99.450 doza Fajzer vakcina

  U Srbiju je stigao novi kontingent od 99.450 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek.Reč je o redovnoj isporuci u okviru koje je u našu zemlju stiglo 94.770 doza te vakcine, prenosi RTS.Ostalih 4.680 doza stiglo je preko sporazuma vlada Srbije i Austrije. Vakcine su stigle samo dan pre najavljene treće doze vakcine za rizične grupe, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiju stiglo 99.450 doza Fajzer vakcina

  U Srbiju je stigao novi kontingent od 99.450 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek.
  Reč je o redovnoj isporuci u okviru koje je u našu zemlju stiglo 94.770 doza te vakcine, prenosi RTS.
  Ostalih 4.680 doza stiglo je preko sporazuma vlada Srbije i Austrije.

  Vakcine su stigle samo dan pre najavljene treće doze vakcine za rizične grupe, članica Kriznog štaba za borbu protiv kovida i Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević proteklog vikenda najavila je da će imunizacija buster dozom otpočeti ove nedelje. Tepavčević je takođe napomenula da pored rizičnih grupa vakcinu mogu primiti svi vakcinisani građani kojima je od prve doze prošlo 180 dana.

  Govoreći o dilemama ljudi koju vakcinu primiti, istakla je da su prethodnih meseci zemlje koje nisu imale dovoljno vakcina za prvu i drugu dozu kombinovale različite proizvođače i da su se sve one pokazale bezbednim i efektnim.

  Danas je, kako je i najavljeno, doneta odluka ko će kada i gde primiti buster vakcinu.

  Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može da primi dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze, a nakon dobijenog poziva od eUprave.

  Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što ih kontaktira eUprava.

  Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, a konačan izbor će saopštiti lekaru tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

  U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Fajzer i Astrazeneka.

  Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]