• U Sremu 1280 jugoslovena

  Nakon zvaničnih rezultata o ukupnom broju stanovnika Republike Srbije, pažnju javnosti privukao je podatak da je zabeležen porast onih koji su se na popisu izjasnili kao Jugosloveni.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Sremu 1280 jugoslovena

  Nakon zvaničnih rezultata o ukupnom broju stanovnika Republike Srbije, pažnju javnosti privukao je podatak da je zabeležen porast onih koji su se na popisu izjasnili kao Jugosloveni.

  Od ukupnog broja stanovnika Srbije (6.647.003) njih 27.143 su se izjasnili kao Jugosoveni Na  popisu iz 2011. godine jugoslovena je u Srbiji bilo 23.303.

  Danas polovina jugoslovena je u Vojvodini 12.438, a najviše ih ima u Južnobačkom okrugu – 4.699.

  Kada je reč o Sremu, od 282. 547 stanovnika njih 1280 se izjasnilo kao Jugosloven.

  Najviše Jugoslovena je u administrativnom centru Srema, u Sremskoj Mitrovici, gde ih ima 412. Zatim sledi Ruma gde se 237 građana izjasnilo kao Jugosloven. Odmah zatim je opština Stara Pazova gde živi 231 Jugosloven.

  U Inđiji ih ima 158, Šidu deset manje dok u Irigu 73. Najmanje jugoslovena ima u opštini Pećinci, svega 21.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/u-sbiji-zivi-vise-od-27-000-jugoslovena/

  Narodni pokret Jugosloveni

  U julu 2022. godine formirana je organizacija Narodni pokret „Jugosloveni“, koja je uoči popisa stanovništva u oktobru iste godine počela da podstiče građane Srbije da se slobodno izjasne kao etnički Jugosloveni.

  Primetan porast broja pripadnika jugoslovenske nacionalne zajednice u odnosu na prethodni popis smatramo direktnom posledicom aktivnosti Pokreta koji je pre i tokom trajanja popisnog ciklusa samostalno pokrenuo i izneo kampanju „Izjasni se kao Jugosloven“.-  naveo je u svom ssaopštenju Narodni pokret Jugosloven, a preneo Danas.

  I pored svih negativnih kampanja i antikampanja koje su provodila desničarska, nacionalistička i antijugoslovenska udruženja i pojedinci, kao i pseudojugoslovenske i komunistićke organizacije, a čiji broj nije zanemarljiv, uspeh naše kampanje je više nego uočljiv. –  naglašavaju oni.

  Oni poručuju da ih sada ima 27.143 što je za 3.840 više nego na predhodnom popisu.

  Naglašavamo da bi broj Jugoslovena bio još i veći da nije došlo do smanjenja broja stanovnika u Srbiji u odnosu na prethodni popis. – dodaju oni.

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/na-danasnji-dan-je-prestala-da-postoji-jugoslavija/

  .

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem