• Umetnici iz Inđije na LilaLo festivalu

  Umetnici iz Inđije će učestvovati na muzičko – scenskom  LilaLo festival koji se održava od 8. do 12. jula 2022. godine u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači. Reč je o festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinje. Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Umetnici iz Inđije na LilaLo festivalu

  Umetnici iz Inđije će učestvovati na muzičko – scenskom  LilaLo festival koji se održava od 8. do 12. jula 2022. godine u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači. Reč je o festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinje.

  Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastala je u želji da zbliži tradicionalno i moderno, da tradiciju prikaže na jedan savremen način. Inđinčnani će se 9. jula u Tršiću predstaviti scenaskom izvedbom “Put – Kratki igrokazi” koju će izvesti Sara Vučić a za koju je tekst, režiju i adaptaciju zadužen inđinčan Milan Marković.

  Marković za IN Medija kaže da „Put“: Kratki igrokazi” predstavlja najnoviji eksperiment u nastojanjima da se umetnost stvara uz pomoć elemenata igre kao što su pravila i upotrebe materijalnih komponenata (karata, kocki, predmeta. i tako dalje).

  –  Publika će ovom prilikom moći po prvi put da vidi scensko izvođenje savremenih igrokaza kratkog formata koji demonstriraju sadržinske i formalne mogućnosti ove nove vrste izražavanja. Šturost i zagonetnost priča koje će biti odigrane i na taj način predstavljene imaju za cilj da pojačaju umetnički dojam, odnosno ukažu na mogućnost njihovog višestrukog čitanja.– objašnjava Milan Marković.

  U ponedeljak, 11. jula 2022. sa početkom u 12 časova, Angelina Marković će otvoriti izložbu pod nazivom „Opstanak“. Nakon uspešnog gostovanja izložbe u Tuzli, u okviru Festivala savremene žene, Angelina će se sada predstaviti publici u Loznici sa svojim tekstilnim instalacijama. Angelina Marković kaže da je poruka njenih radov -: Život pre svega!

  Floralni motivi kao glavna tema mog stvaralaštva i simbol koji ima za cilj da izrazi nekad moju sopstvenu ličnost, a nekada umetnost uopšte, danas dobija novo značenje. Kako bi prenela snažnu emociju o uticaju našeg turbulentnog vremena na život umetnika,  predstavljam vitalnu snagu cveća pomoću mešavine materijala i tehnika. Tekstil kao medij  tretiram kao nešto živo, a to se postiže neupredenom vunom što izražava prostor između: niti više integralni deo životinje, niti pak gotov proizvod. Drugi prirodni materijali služe sličnoj svrsi, naime želji da se očuva ono što je „dotrajalo“ i da mu se udahne novi život, na primer uvelo cveće. Oni se suprotstavljaju plastici koja usporava razvitak života ali u isto vreme odgovara nečemu što je već integrisano u sistem prirode.

  Kako napominju organizatori, u okviru festivalskih dana publika će moći da uživa u vrhunskim koncertima, performansima, uličnim predstavama, izložbama, nastupima kulturno umetničkih društava, etno bazarima, interaktivnim radionicama, da zaigra u kolu za dukat i učestvuje u lilanju.. Tokom festivalskih dana biće organizovan i besplatan autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača – Loznica – Tršić dok je ulaz za sve programe je slobodan

  Naslovna : Lilalo Festival

  M.B.  (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura