• Uticaj nove bugarske takse na potrošače gasa u Srbiji: Moguća značajna poskupljenja

  S obzirom na to da je Bugarska uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije računi potrošača u Srbiji, umesto 10, mogli bi da rastu za čak 20 odsto. Uredba koja je u Bugarskoj stupila na snagu odmah uvodi taksu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Uticaj nove bugarske takse na potrošače gasa u Srbiji: Moguća značajna poskupljenja
  Foto: IN Medija

  S obzirom na to da je Bugarska uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije računi potrošača u Srbiji, umesto 10, mogli bi da rastu za čak 20 odsto.

  Uredba koja je u Bugarskoj stupila na snagu odmah uvodi taksu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje, piše Danas.

  Potrošači u Srbiji se ruskim prirodnim gasom snabdevaju upravo preko teritorije Bugarske, koji se transportuje gasovodom „Turski tok“, što znači da bi se nova prilično „paprena“ taksa naplaćivala i našoj zemlji za „plavi energent“ koji Javno preduzeće „Srbijagas“ kupuje od ruskog državnog giganta Gasprom

  Podsećanja radi, shodno sporazumu koji je Srbija sklopila sa Međunarodnim monetarnim fondom zarad dobijanja kredita, Beograd je preuzeo obavezu o etapnom povećanju maloprodajnih cena gasa i najnovije će uslediti 1. novembra u iznosu od 10 odsto, što znači da će od tog datuma taj energent koštati 5,02 dinara po kilovat-satu sa porezima i taksama.

  Poseban problem predstavlja to što bi novi rast cena opteretio poslovanje privrede koja taj energent koristi u svom procesu proizvodnje što bi bez sumnje izazvalo povećanje cena njenih proizvoda.

   Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da taksa koju su propisali nadležni u Bugarskoj uvećava Srbijagasu nabavnu cenu prirodnog gasa za 10 do 20 odsto.

   – U slučaju da cene ruskog prirodnog gasa za Srbiju i dalje ostanu povoljne to bi značilo i da će se računi potrošača u maloprodaji povećati u istom iznosu, dakle za 10 do 20 odsto. Teško je poverovati da bi Srbija mogla da izbegne plaćanje takse koju je uvela Bugarska snabdevanjem gasom preko teritorije Ukrajine, zbog rata koji se vodi u toj zemlji, i zatim dalje preko Mađarske. U ovom trenutku se i Mađarska poput Srbije ruskim gasom snabdeva južnom rutom. – objašnjava sagovornik Danasa.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/toplane-srbije-gas-i-struja-dizu-cene-grejanja-i-preko-30-odsto/

   Povodom uvođenja poreza na ruski gas koji je Bugarska propisala za transport kroz njenu teritoriju predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da to predstavlja veliki problem za našu zemlju.

  To će dovesti do drastičnog povećanja cene gasa. Ovo je zastrašujuće povećanje i razgovaraćemo sa bugarskom stranom. I ova odluka ne bi trebalo da važi za Srbiju. – poručio je Vučić.

  U Ministarstvu rudarstva i energetike za Danas kažu da će se o ovoj temi razgovarati sa predstavnicima mađarske i bugarske države.

  Srbija će učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni. Trenutno su sva skladišta gasa zapunjena i u našoj zemlji i u Mađarskoj i imamo 690 miliona kubnih metara gasa u rezervi što je istorijski rekord i značajno više nego na početku prethodne grejne sezone. Podsetimo, jedan od strateških ciljeva u energetskom sektoru Srbije je diversifikacija izvora i ruta snabdevanja gasom i u završnoj fazi je izgradnja gasne interkonekcije Srbija – Bugarska, čiji je kapacitet 1,8 milijardi kubnih metara gasa, kojom će Srbija moći da se snabdeva gasom iz zemalja Kaspijskog regiona, pre svega Azerbejdžana i terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu u Grčkoj. – naglašavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

  Izvor: Danas

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija