• Vakcinacija protiv sezonskog gripa

  Imunizacija protiv sezonskog gripa u Inđiji je počela za građane starosti od 18 do 65 godina, koju pacijenti mogu da prime u Domu zdravlja “ dr Milorad Mika Pavlović“. Ova ustanova nabavila je 350 doza Torlakove trovalentne vakcine „Torlaks Flu“ koja je namenjena Inđinčanima. Inđijski dom zdravlja je nabavio i 1200 doza četvorovalentnih vakcina Vaxigrip […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vakcinacija protiv sezonskog gripa

  Imunizacija protiv sezonskog gripa u Inđiji je počela za građane starosti od 18 do 65 godina, koju pacijenti mogu da prime u Domu zdravlja “ dr Milorad Mika Pavlović“. Ova ustanova nabavila je 350 doza Torlakove trovalentne vakcine „Torlaks Flu“ koja je namenjena Inđinčanima.

  Inđijski dom zdravlja je nabavio i 1200 doza četvorovalentnih vakcina Vaxigrip Tetra koja su raspoređene po ambulantama inđijskih naseljenih mesta. Vakcinacija po selima počinje u ponedeljak 18. oktobra i vršiće se u ambulantama, dok se u Inđijskom Domu zdravlja vakcinacija protiv sezonskog gripa vrši na vakcinalnom punktu.

  Imunizacija sezonskom vakcinom protiv gripa preporučuje se osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

  Trovalentna (sezonska) vakcina pored tipa A H1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU , a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni na teritoriji severne hemisfere za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji.

  – Kao i prethodne godine, slično praksi zemalja Evropske Unije i SAD, u primeni je četvorovalentna vakcina protiv gripa. Ova vakcina je bezbedna i efikasna u sprečavanju obolevanja od gripa, potreba za hospitalizacijom zbog komplikacija osnovne bolesti i umiranja zbog gripa. Njenom primenom, sprečava se 16% više slučajeva gripa nego primenom trovalentne (A (H1N1), A (H3N2) i jedna linija tipa B) vakcine protiv gripa istog proizvođača. – izveštava Institut za javno zdravlje Vojvodine

  Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija