• Više od 100 žena vrištalo ispred spomenika Stefanu Nemanji

  Ispred spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu u subotu je održan neobičan performans u kome su žene vrištale. Reč je o performansu umetnice Dee Džanković u kome je učestvovalo preko 100 žena, piše nova.rs. Prvo okupljanje žena bilo je ispred spomenika Stefanu Nemanji, zatim se vrištalo ispred platoa Narodne Skupštine, a potom ispred Fakulteta likovnih umetnosti. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Više od 100 žena vrištalo ispred spomenika Stefanu Nemanji

  Ispred spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu u subotu je održan neobičan performans u kome su žene vrištale. Reč je o performansu umetnice Dee Džanković u kome je učestvovalo preko 100 žena, piše nova.rs.

  Prvo okupljanje žena bilo je ispred spomenika Stefanu Nemanji, zatim se vrištalo ispred platoa Narodne Skupštine, a potom ispred Fakulteta likovnih umetnosti.

  Ovim performansom ona je želela da ukaže na problem takozvanog “Burn/Out-a” ili “sagorevanja”,

  – To je stanje prouzrokovanog dugotrajnim i intenzivnim stresom zbog koga osoba oseća da ne može da izađe na kraj sa konstantnim, namentnutim zahtevima koji je dovode do osećanja bespomoćnosti, bezvoljnosti, ozlojeđenosti i na kraju, do potpune iscrpljenosti – objasnila je ranije Dea Džanković.

  Džanković je dodala da bi trebalo da se vrišti ispred svih vodećih institucija grada Beograda i Srbije, jer ih smatra “najodgovornijim za ovo stanje koje osećaju mlade žene širom naše zemlje”.

  – Vrištanjem se iskazuje bes, a on predstavlja jednu vrstu pokretačke snage. Postoji velika stigma kada su u pitanju žene i iskazivanje besa, jer kad pomislimo na besnu ženu automatski se lepi etiketa „histerična“, dok nikad nisam čula da je neko muškarca nazvao histeričnim – rekla je ranije Dea Džanković.

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]