• Vladimir Gak tužio građanina jer je kritikovao njegov rad

  U Srbiji, zemlji svakojakih čudesa, dešavaju se i takva da gradonačelnik tuži građanina. Tako je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, nekada jedne od najuzornijih u Vojvodini i Srbiji, tužio sugrađanina jer je na društvenim mrežama – kritikovao njegov rad.  Privatnu tužbu u krivičnom postupku od predsednika opštine Inđija dobio je Milan Milosavljević iz Čortanovaca. Iako […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vladimir Gak tužio građanina jer je kritikovao njegov rad

  U Srbiji, zemlji svakojakih čudesa, dešavaju se i takva da gradonačelnik tuži građanina. Tako je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, nekada jedne od najuzornijih u Vojvodini i Srbiji, tužio sugrađanina jer je na društvenim mrežama – kritikovao njegov rad. 

  Privatnu tužbu u krivičnom postupku od predsednika opštine Inđija dobio je Milan Milosavljević iz Čortanovaca.

  Iako je na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine Inđija napisao samo reč „Lažov“, to nije sprečilo Vladimira Gaka da ga tuži za klevetu.

  Meni je već bilo dosta laži predsednika opštine Inđija. – kaže Milosavljević za VOICE.

  Njegov komentar se odnosio na slučaj kada se 20. decembra prošle godine obrušio plafon u vrtiću u opštini Inđija.

  Vest je ubrzo postala „viralna“ jer je šokirala javnost.

  Tada je Opština Inđija na zvaničnim stranicama, na društvenim mrežama objavila da se u objektu vrtića „Neven“, koji je u okviru Predškolske ustanove „Boško Buha“, obrušio plafon u prostoriji u kojoj je smeštena grupa dece jasličnog uzrasta.

  Lokalna samouprava je putem društvenih mreža objavila su deca dobro i da niko nije teže povređen.

  „Lažov!“

  Nakon objave na zvaničnoj Fejsbuk stranici reagovali su građani te sremske opštine a njihovi komentari su uglavnom bili negativni.

  Među njima je bio i Milosavljevićev komentar. On je za Gakovu izjavu napisao „Lažov“.

  Čortanovci, protest 2020. godina

  Pre toga, u oktobru 2020. godine, meštani Čortanovaca blokirali za saobraćaj ulicu Veljka Vlahovića, koja se nalazi u samom centru sela, kako bi na taj način iskazali nezadovoljstvo zbog katastrofalnog stanja infrastrukture.

  Zahtevali smo od lokalnih vlasti da se reši problem infrastrukture u centralnim ulicama, kako bismo poput ostalih naseljenih mesta opštine Inđija imali normalne uslove za život. – objašnjava Milosavljević.

  Tada je, dodaje, Vladimir Gak obećao da će problem biti rešen „u narednih nekoliko meseci“.

  Obećanje nije ispunio, ulica je i dalje neasfaltirana. Kada sam video objavu na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine Inđija povodom događaja u vrtiću, napisao sam – lažov.- naveo je naš sagovornik.

  Krivični postupak kao zastrašivanje građana

  I upravo zbog te reči, Milanu Milosavljeviću je uručena privatna tužba u krivičnom postupku.

  Kada sam dobio krivičnu prijavu, pozvao sam nadležni sud u Staroj Pazovi jer sam mislio da je reč o nekakvoj grešci. Tada sam i saznao da me predsednik opštine Vladimir Gak tuži za klevetu. – priča Milosavljević.

  Predviđena novčana kazna za ovo krivično delo je od 150 do 400 hiljada dinara.

  Veljko Milić

  Advokat Veljko Milić kaže za VOICE da je ovde reč o tužbi koja ima za cilj da odvrati građane od komentarisanja rada javnih funkcionera.

  Da stvar bude još bizarnija, predsednik opštine je dan nakon incidenta u vrtiću u Inđiji najavio krivične prijave protiv građana.

  Kako je tada izjavio, lokalna samouprava će podneti „masu krivičnih prijava“ za sve one koji su „prešli granicu demokratskog duha, tolerancije i razgovora“.

  Jedinstven slučaj

  Advokat Veljko Milić kaže da krivični postupak o kojem je govorio Vladimir Gak po eventualnog počinioca ima znatno teže posledice i da je takav slučaj jedinstven.

  On dodaje da je predsednik opštine imao mogućnost da pokrene parnični postupak, ukoliko je smatrao da su mu povređeni ugled i čast, međutim odlučio se za krivični postupak koji po eventualnog počinioca ima znatno teže posledice.

  Nosioci javnih funkcija dužni su da trpe znatno veću kritiku koja se odnosi na njihov rad.To je stav Evropskog suda za ljudska prava koji je ponovljen toliko puta da bi se moglo reći da je postao pravni standard. Prilikom iznošenja kritika dozvoljeno je koristiti i nešto grublji rečnik, sve u zavisnosti od konteksta u kojem se kritika iznosi. Ukoliko to nije bilo poznato predsedniku opštine, svakako je morao biti poznato njegovom punomoćniku. Uprkos tome, predsednik opštine se odlučio da pokrene krivični postupak. –  objasnio je Milić.

  Miodrag Blečić (VOICE)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika