• Vlast i ove godine obećala kapele za dva sela

  U toku 2023. godine prema rebalansu budžeta u Maradiku i Čortanovcima biće izgrađene kapele a ukupan iznos koji će biti izdvojen iz opštinskog budžeta je 11,2 miliona dinara. Iako najavljivane punih 11 godina kapele prema anketi koju je sprovela IN Medija nisu prioritet za sela, sa druge strane iz lokalne samoupeave kažu da je izvođenje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlast i ove godine obećala kapele za dva sela

  U toku 2023. godine prema rebalansu budžeta u Maradiku i Čortanovcima biće izgrađene kapele a ukupan iznos koji će biti izdvojen iz opštinskog budžeta je 11,2 miliona dinara. Iako najavljivane punih 11 godina kapele prema anketi koju je sprovela IN Medija nisu prioritet za sela, sa druge strane iz lokalne samoupeave kažu da je izvođenje radova usporavala nemogućnost dogovora sa meštanima Maradika.

  U ovoj godini prema rebalnsu budžeta ali i čvrstim obećanjima Načelnika Odeljenja za privredu i investicije Dragana Ibročića, biće započeta i završena izgradnja tri kapele u selima inđijske opštine. Dve kapele dobiće Maradik, po jednu na ktoličkom i pravoslavnom groblju.

  -Maradik ima 3 groblja kalvinsko, katoličko i pravoslavno, pitanje je bilo gde da se izgradi kapela. Postojale su četiri varijante, dve godine smo pokušavali da nađemo način da udovoljimo meštanima. Nakon dvogodišnjih pregovora dogovoreno je da opština finansira izradu projektno tejničke dokumentacije za katoličku kapelu a za pravoslavni kapelu biće izdvojen novac za projektno teničku dokumentaciju i izgradnju. – kaže za IN Medija Dragan Ibročić.

  Ibročič objašnjava da su tokom pregovora predstavnici rukovodstva katoličke crkve istakli da za izgradnju katoličke kapele postoje sredstva ali je problem izrada projektne dokumentacije i ishodovanje građevinske dozvole.

  Treća kapela koja će biti urađena tokom ove godine, prema najavama Ibročića, je kapela u Čortanovcima za koju postoji i projekat kao i građevinska dozvola.

  -Izgradnju kapele u Čortanovcima možemo započeti odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta ali ćemo sačekati projektnu dokumentaciju i građevinske dozvole za kapele u Maradiku tako da će izgradnja krenuti istovremeno – kazao je Ibročić.

  Projekat izrade projektno tejničke dokumentacije za izgradnju kapele na katoličkom groblju u Maradiku biće finansiran iz budžeta opštine na 600.000 dinara

  Za projekat izgradnje kapele u Čortanovcima predviđeno je 4 miliona dinara a izrada projektne dokumentacije, nadzor radova, zakup mašina i preventivne mere kao i koordinacija ulupno će sa izgradnjom koštati 4.974,676 dinara doj je početak radova najavljen je za „nekoliko nedelja“

  Kapela u Maradiku biće oko 140 kvadrata sa platoom i prostorom za parkiranje.

  U anketi koju je sprovela IN Medija o prioritetima u inđijskim selima na koja bi trebala biti usmerena budžetska sredstva, građani među ponuđenim odgovorima nisu prepoznali izgradnje kapela kao prioritet.

  U toku leta vršene su i rekonstrukcije na postojećim kapelama na teritoriji Inđije. Rekonstrukcijom su obuhvaćeni molersko-fasaderski radovi, rekonstrukcije krova i zidova. Tako je rekonstruisana kapela u Ljukovu i Krčedinu dok je u Čortanovcima na groblju urađen priključak za vodu.

  -Krčedinci su dobili rekonstruisan krov na kapeli, okrečena je spolja i iznutra, urađen je prilaz kapeli i postavljene su klupe. Takođe su urađene i sitne popravke. – kaže za IN Medija direktor JKP „Komunalac“ Dušan Lemajić.

  Ovo nije prvo obećanje početka radova na izgradnji kapela

  Od 2012. godine stanovnicima Inđijske opštine obećava se izgradnja kapela u naseljenim mestima inđijske opštine. Od punih 11 godina u svakom predlogu budžeta i odluci o usvajanju budžeta nalazi se “projekat izgradnje mesnih kapela”.

  Na osnovu člana 5. Zakona o komunalnim delatnostima, i u skladu sa tim opštinske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, te Zaključka Opštinskog veća opštine Inđija od 28.12.2012. godine, JKP „Komunalac“ Inđija bio je dužan da izvrši preuzimanje delatnosti sahranjivanja posmrtnih ostataka, kao i uređenja i održavanja zajedničkih površina na groblju u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Inđija u kojima do tada nije vršio ove poslove.

  Prema pomenutim Zakonima i Odlukama, od 2013. godine sva mesna groblja su u nadležnosti JKP “Komunalac”. Od tog trenutka i deset godina posle kapelu su dobili samo stanovnici Novih Karlovaca 2015. godine. Ovaj projekat usvojen od strane tadašnjeg saziva lokalnog parlamenta i njegova realizacija je započeta leta 2012. godine da bi konačno bio završen 2015. godine.

  Uporedo sa izgradnjom kapele u Novim Karlovcima kroz nacrte  odluke o budžetu opštine Inđija provlače se projekti izgradnje kapela u selima inđijske opštine.

  Bivši predsednik Mesne zajednice Čortanovci Živan Pašić za IN Medija kaže da su čortanovčani pre dvadeset godina dali svoje groblje na upravljanje JKP “Kounalac” istovremeno kad i Mesna zajednica Beška.

  -Čak su nas nagovarali da se sasanima, maradičanima i krčedincima hvalimo kako je to dobro jer oni nisu hteli da im daju groblja na upravljanje. Toliko godina posle mi pokojnike donosimo iz bešcanske kapele i sahranjujemo ih sa sveštenicima iz njihovog “auto-gepeka”. I svešteniku  su zabranili da u crkvu prima preminule. Sad pokojnike odvoze odmah na groblje, tako da imamo ekspres-sarane nedostojne čoveka. – kaže Pašić.

  Čvrsto obećanje da će biti izgrađene kapele na grobljima u Čortanovcima i Maradiku dao je 2019. godine direktor JKP “Komunalac” Inđija Dušan Lemajić. On je tada istakao da Opština Inđija je za tu namenu predvidela u budžetu za 2020. godinu oko 12 miliona dinara.

  On je tada naveo da su ove investicije trebale da budu započete 2019. godine, ali su se čekali projekti izgradnje, te da su su planska dokumenta završena sa malim zakašnjenjem i da očekuje su da će lokalna samouprava do kraja 2019. godine uspeti da objavi javni poziv za izbor preduzeća koje će graditi objekte.

   -Prvo ćemo početi sa izgradnjom kapele u Maradiku, jer u Čortanovcima groblje nije legalizovano, a prilično je i popunjeno,pa dok se sporovede postupak legalizacije i spajanja dve parcele, stare sa novim mestom za sahranjivanje, proći će nekoliko meseci –kazao je direktor Lemajić, dodavši da je realno očekivati da ta investicija počne polovinom 2020. godine, dok u Maradiku, ako vreme dozvolu, objekat bi mogao da bude gotov u martu 2020. godine.

  Kako do realizacije najavljenog projekta izgradnji novih i uređenju postojećih kapela u naseljenim mestima inđijske opštine nije došlo i u budžetu za 2023. godinu nalazi se plan izgradnje kapela u Čortanovcima i Maradiku. Za te namene bi lokalni budžet za oba projekta bio olakšan za svega 1,2 miliona dinara odnosno izgradnja svake kapele koštala bi 600 hiljada dinara. U ovom primeru se vidi da je cena radova na istom projektu sa 12 miliona dinara iz 2019. godine pala na 1.2 miliona za 4 godine bez objašnjenja.

  Krajem prošle godine, prilikom rebalansa budžeta za 2022. godinu, predsednik opštine Vladimir Gak ponovo je najavio izgradnju kapele na mesnom groblju u Čortanovcima. On je tada kazao da će sa dolaskom “prvih lepih dana početi izgradnja kapele u Čortanovcima” i da su postojali određeni problemi u vezi sa parcelom na kojoj će se graditi objekat ali da su oni rešeni i stvoreni su uslovi da se krene sa gradnjom.

  Pašić ističe da problem izgradnje kapele u Čortanovcima nije od skoro, on datira od 2012. godine kada je on kao predsednik Mesne zajednice insistirao da se taj problem reši.

  -To je još iz vremena kada je predsednik opštine bio Goran  Ješić, ja sam tražio i svađao se sa njim a sa ovima se nastavilo. Sad imamo dva odbornika u Skupštini iz sela, što nikad imali nismo ali sta vredi kad ne smeju ni da pitaju za kapelu. Imali smo mi predsednici MZ  sastanke pred budzet i tražili smo. Siniša Filipovic, nekadašnji zamenik predsednika opštine, je dolazio u sva sela da čuje naše zahteve pre kreiranja nacrta budžeta, ovi sad ne dolaze nema ni zbora gradjana . Ali ovo je cena demokratije i to sad plaćamo. Sadašnji predsednik Saveta je na izborima dobio celih 9 glasova, nije narod ni dobio pozive za izbore. Sad ispada da oni u opštinskom Veću bolje znaju od nas šta nama treba u našem selu – objašnjava Pašić.

  Anketa IN Medija sprovedena među građanima pokazala je da čak  38,9 ispitanika smatra da bi u kreiranju budžeta Mesne zajednice trebale da imaju veću autonomiju u predočavanju prioriteta. Sa druge strane 55,6 ispitanika nikada nije učestvovalo svojim predlozima u kreiranju opštinskog budžeta. Zabrinjavajuće visok procenat od 22,2 % su građani koji ne znaju da imaju parvo da učestvuju sa svojim predlozima i sugestijama u kreiranju budžeta.

  O netransparentnosti i neinformisanosti građana o njihovim pravima za učešće u kreiranju budžeta i kontrolu rada lokalne samouprave svoje preporuke je dala i Državna revizorska Institucija. Ovaj organ je naveo da lokalna samouprava treba da izradi vodič za izvršenje budžeta namenjen građanima u cilju adekvatnijeg informisanja građana o efektima i rezultatima realizacije budžeta. Predsednik opštine Vladimir Gak je svojim potpisom potvrdio da će u toku jula ove godine biti završen vodič za budžet iz 2022. godine. Vodič namenjen građanima iako obećan nije urađen.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija