• Vlast očekuje da će se nastaviti ovakav trend stanogradnje, opozicija kaže – vode nas u urbanistički haos

  I dok opozicija smatra da ovakav način stanogradnje vodi Inđiju u propast lokalna vlast priželjkuje nastavak „građevinskog buma“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlast očekuje da će se nastaviti ovakav trend stanogradnje, opozicija kaže – vode nas u urbanistički haos

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak tvrdi da je lokalna vlast radila proteklih šest godina kako bi se pokrenuo nivo gradnje u Inđiji.

  Sve je počelo 2017. godine kada je na sednici Skupštine opštine Inđija doneta  odluka o smanjenju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za oko 80 odsto, i to za sve zone.

  -Kada pričamo o gradnji, to nije proces koji je lako pokrenuti ali ga posle nije lako ni zaustaviti, koliko god da to hoćete. Dakle, trudili smo se šest godina da pokrenemo nivo gradnje koji imamo upravo sada i ne želimo da proces se uopšte zaustavi. To je pokretač čitave opštine, čitave privrede. Nadamo se da ćemo i ove godine, krenulo nam je solidno, oboriti rekord od prošle godine po broju izdatih građevinskih dozvola.– kazao je Gak.

  S druge strane, opozicija je izašla sa predlogom da je Inđiji potreban nezavisni i stručni gradski urbanista, kako bi se gradnja unapred planirala. Kako su nedavno naveli iz pokreta GrađanIN, dosadašnji način stanogradnje je haotičan, bez reda i plana, u kome finansijski momenat igra ključnu ulogu.

  Aleksandra Marić,članicaa pokreta, nedavno je saopštila da  sadašnji način gradnje vodi Inđiju u propast i da se zanemaruju potrebe građana.

  Inđija nema glavnog urbanistu a gde i kako se gradi odlučuje predsednik Opštine, koji je inače pravnik po struci. Sadašnji način gradnje vodi Inđiju u propast, zanemaruju se potpuno potrebe građana Zelenila je sve manje, dečijih igrališta gotovo da nemamo, trotoari su loši i pri svakoj jačoj kiši izloženi smo poplavama. Nemamo biciklističkih staza, nedostaje jedna velika garaža i posledica svega je kolaps u saobračaju. – rekla je Aleksandra Marić.

  Ona navodi da je  Zakonom o planiranju i izgradnji propisano da lokalna samouprava može predvideti aktom o unutrašnjoj organizaciji osnivanje organizacione jedinice glavnog urbaniste, odrediti mu delokrug rada i sva značajna pitanja. Smatramo da je ovo izuzetno važno pitanje, kojim se opštinska uprava ne bavi, poručuju iz Građanina.

  Međutim, predsednik opštine Inđija tvrdi da je građevinski bum zapravo pokazatelj da je jedna opština uspešna i da ima perspektivu.

  -Ko god prođe kroz Inđiju ne može da ne primeti da se zaista gradi a to predstavlja najbolju sliku toga da li je jedna opština usprešna ili nije. Tamo gde opština nije uspešna, gde nema perspektivu ljudi, tamo nema gradnje. – zaključuje Vladimir Gak.

  Zahvaljujući pomenutoj Odluci o smanjenju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, iz 2017. godine, u Inđiji su mnogi odlučili da se bave građevinarstvom.

  Tako na primer danas imamo  MB trans, koji je u svoju delatnost transporta dodao i izgradnja stambeno – poslovnih objekata, tu su već dobro poznati investitori poput Ognjena Bandulaje (nekadašnji Bon komerc) kao i Milivoja Simića ali i Grmeč – IN i mnogi drugi.

  Osim lokalaca, za izgradnju stambenih objekata u Inđiji zainteresovali su se građevinari i iz okolnih gradova kao što je kompanija SB company iz Novog Sada, Branislava Švonje.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Stanje sa rezervama krvi nepromenjivo – na minimumu

  Crveni krst Inđija i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine sutra od 8 do 11 sati u inđijskom Domu zdravlja sprovešće još jednu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi. Svi koji se odazovu […]

  Prodajna cena Energo Zelene sa 10,6 na 5,3 miliona evra

  Firmu za preradu životinjskog otpada iz Inđije država nije uspela da proda za 10,6 miliona evra, iako je zbog kršenja sopstvenih propisa, presudom međunarodne arbitraže, morala da je otkupi od […]

  Inđija sutra obeležava gradsku slavu

  Ove godine gradska slava Duhovi praznuje se 23. juna u Inđiji, dan ranije meštani Maradika obeležiće slavu dok beščani Duhove obeležavaju u ponedeljak 24. […]