• Vlast prihvatila predlog opozicije o besplatnim udžbenicima, opozicija sumnja da je predlog zloupotrebljen

  Nakon rebalansa budžeta, koji će se naći na narednoj sednici Skupštine opštine Inđija, raspisaće se javna nabavka kako bi se obezbedili udžbenici za učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, saopštio je lokalnim medijima predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.   Predlog o besplatnim udbženicima dali su odbornici opozicije iz pokreta Građanin na javnoj raspravi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlast prihvatila predlog opozicije o besplatnim udžbenicima, opozicija sumnja da je predlog zloupotrebljen

  Nakon rebalansa budžeta, koji će se naći na narednoj sednici Skupštine opštine Inđija, raspisaće se javna nabavka kako bi se obezbedili udžbenici za učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, saopštio je lokalnim medijima predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.  

  Predlog o besplatnim udbženicima dali su odbornici opozicije iz pokreta Građanin na javnoj raspravi o Planu razvoja opštine Inđija za period 2023. – 2029 koja je održana 1. do 15. maja ove godine  Odbornik opozicije Strahinja Jovanović kaže za IN Medija da je „dobra stvar što je predlog prihvaćen ali da su i dalje otvorena pojedina pitanja“

  Prema njegovim rečima, predlog je podrazumevao da lokalna samouprava kupi po najpovoljnijoj ceni kvalitetne udžbenike kako se ne bi nastavila praksa kada se favorizuju pojedini izdavači.  

  „I dalje otvorena pojedina pitanja“ Strahinja Jovanović

  Kao što smo naveli, prvi čovek Opštine, Vladimir Gak potvrdio je da će učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda biti obezbeđeni udbženici o trošku lokalne samouprave.

  Da bi formalno to završili moramo sačekati da prođe rebalans kako bi raspisali javnu nabavku i sve ostalo. Tako da sam uveren da će udćbenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole biti besplatni. – kazao je Gak na konferenciji za novinare.  

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indija-u-planu-razvoja-opstine-besplatni-udzbenici-i-fond-za-nadarenu-decu/?fbclid=IwAR0CoNERXQ86f79wjGKwSvh1TPuZe6oOvWzp6RAVM8GMEzrddV1aToTzvRc

  Predlog o besplatnim udžbenicima našao se pred radnom grupom za izradu Plana razvoja opštine Inđija za period 2023. – 2029. na javnoj raspravi koja je trajala od 1. do 15. maja ove godine.

  Radna grupa je prihvatila predlog odbornika Strahinje Jovanovića da se iz opštinskog budžeta funansira kupovina udžbenika za sve razrede osnovnih škola.

  Jovanović objašnjava da je ideja pokreta Građanin bila da se obezbede udžbenici koji su, iako istog kvaliteta, daleko povoljniji od ostalih izdavača.

  Mi smo tu celu priču pokrenuli na inicijativu mnogih roditelja iz Inđije koji su bili upoznati sa Fondacijom Alek Kavčić koja se trudi da obezbedi udžbenike deci na teritoriji čitave Srbije. Naš predlog je tu prvenstveno bio da škole uzmu udžbenike koji se koriste a koja nudi ta Fondacija jer su daleko jeftiniji nego na primer udžbenici Vulkana, Logosa i ostalih izdavača a podjednako su kvalitetni. To je naša ideja bila da Opština može da pokrije te udžbenike, može i ove skupe ali bi mnogo isplativije bilo da se kupe udćbenici koji su daleko povoljniji. – napominje Jovanović i dodaje da ih je prihvatanje predloga od strane lokalne vlasti prvobitno obradovalo.

  Mi smo se radovali tome ali smo posle čuli priče da u pojedinim školama insistiraju da se kupuju udžbenici „Vulkana“. To je po našem mišljenju sumnjivo, da besplatni udžbenici jesu dobra stvar ali ima mnogo pitanja jer mislimo da su se možda dešavale neke zakulisne radnje a da je vlast iskoristila da javnosti saopšti kako se eto prihvatili bespatne udžbenike koje je predložila opozicija i građani. – kaže za IN Medija Strahinja Jovanović.

  Jovanović navodi da postoji istaživanje gde je država saopštila da postoje određeni izdavači  koji u saradnji sa pojedinim profesorima I direktorima škola dogovaraju oko kupovine udžbenika.

  M. Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Inđija: Od večeras nema restrikcija vode

  Nadležni u JKP “Vodovod i kanalizacija” Inđija saopštili su danas da su rezerve vode obnovljene te da nema više potrebe za restrikcijama […]

  Pokušaj samoubistva na jarkovačkom putu

  Prema nezvaničnim informacijama, danas oko 12:20 na putu ka naseljenom mestu Jarkovci pronađeno je telo muškarca koji je pokušao samoubistvo pucnjem u […]