• Vlast u Inđiji nezainteresovana za ukrajinski Festival

  Festival ukrajinske kulture “Kalina – 2022” obeležio je juče punoletstvo u Kulturnom centru Inđija.  Publici su se predstavila ukrajinska kulturno – umetnička društva iz Kule, Vrbasa, Novog Sada, Inđije i Sremske Mitrovice kao i gosti iz Vukovara. Iako je realizaciju festivala pomoglo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo kulture i informisanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlast u Inđiji nezainteresovana za ukrajinski Festival

  Festival ukrajinske kulture “Kalina – 2022” obeležio je juče punoletstvo u Kulturnom centru Inđija.  Publici su se predstavila ukrajinska kulturno – umetnička društva iz Kule, Vrbasa, Novog Sada, Inđije i Sremske Mitrovice kao i gosti iz Vukovara.

  Iako je realizaciju festivala pomoglo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije zatim Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama izostala je podrška opštine Inđija.

  U velikoj sali Kulturnog centra Inđija niko od predstavnika lokalne vlasti nije našao za shodno da se bar pojavi na Festivalu Ukrajinaca koji su se na ove prostore doselili pre 132. godine.

  Takođe, osim pokrajinskog javnog servisa Radio televizija Vojvodina kao i IN Medija portala, niko od lokalnih medija nije zabeležio ovaj događaj. Nije bilo ni najave Festivala.

  Kada je reč o ustanovi Kulturni centar, događaj je najavljen dan ranije ali je odmah nakon toga najavljeno, isti dan, i “Veče rusko – srpskih pesama” koji će se održati narednog vikenda tačnije prvog oktobra.

  Organizator ove manifestacije je Rusko-srpsko društvo Inđija koje je nakon konkursa opštine Inđija dobilo 50 hiljada dinara za projekat pod nazivom “Dialog rusko – srpskoj kulturi”.

  Udruženje je osnovano krajem 2018 godine a zakonski zastupnik ruska državljanka Galina Zhuravleva. Kontakt u Agenciji za privredne registre nije upisan već samo adresa – Janda (Krčedin),

  Odluka o izboru programa i visini dodeljenih sredstava

  Inače, u opštini Inđija postoji još jedno slično udruženje koje nosi naziv „Društvo Srpsko – ruskog prijateljstva Naše pravoslavlje“ koje je osnovano 14. decembra 2010. godine. Sedište je u tržnom centru Sloboda a zakonski zastupnik je aktuelni predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak.Prema podacima iz Agencije za privredne registre, ovo Društvo je i dalje aktivno.

  14. jul 2010. godine, Vladimir Gak

  Podsećanja radi, Vladimir Gak je kao sekretar Srpske radikalne stranke opštinskog odbora u Inđiji na konferencijama za novinare u toku 2010. godine pozivao građane da se priključe akcijama koje su radikali u to vreme organizovali u saradnji sa tadašnjom ambasadom Ruske federacije, odnosno Aleksandrom Konanihin, prvim savetnikom u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji.

  M.B. (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika