• Vraća se grip, snažniji nego ranije

  Dva soja virusa gripa pojavila su se uz Srbiji, tipovi AH1 i B, poručuju iz Nacionalne laboratorije za grip u Institutu Torlak. Lekari u domovima zdravlja kažu da je povećan broj respiratornih infekcija, a da blago raste i broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu, piše Euronews. U Srbiji je u poslednjoj nedelji novembra registrovano 6.458 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vraća se grip, snažniji nego ranije

  Dva soja virusa gripa pojavila su se uz Srbiji, tipovi AH1 i B, poručuju iz Nacionalne laboratorije za grip u Institutu Torlak. Lekari u domovima zdravlja kažu da je povećan broj respiratornih infekcija, a da blago raste i broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu, piše Euronews.

  U Srbiji je u poslednjoj nedelji novembra registrovano 6.458 slučајеvа оbоljеnjа sličnih gripu, dоk је u istој nеdеlji zabeleženo 19.177 оbоlеvаnjа оd аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Pošto virusa gripa nije bilo prethodnih godina, lekari očekuju „jači udar“ ove sezone i prognoziraju da će do toga doći krajem januara. Ali navode i da je odziv građana na vakcinaciju dobar – do 2. novembra dato je 220.065 doza vakcina. Dodaju i da je nabavljeno je ukupno 396.000 doza trovalentne i četvorovalentne vakcine.

  Fotografija: Photo by Steven Cornfield/Unsplash

  Simptomi gripa dobro poznati

  Simptomi gripa su povišena tempertura, bolovi u mišićima, slabost, malaksalost, bolovi u zglobovima, kašalj. Virus traje pet do sedam dana. Kod starijih, hroničnih bolesnika, kod imunokompromitovanih na virusnu infekciju može da se nadoveže bakterijska infekcija, što dovodi do bakterijske upale pluća, a kod dece upala uha i upala sinusa.

  Naslovna fotografija: Kelly Sikkema/Unsplash
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/kosheen-i-druge-zvezde-u-novom-sadu-za-docek-nove-godine/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Manifestacija Dan porodice košta 2,5 miliona dinara

  Manifestacija Dan porodice u Inđiji se obelažava u sredu 15. maja besplatnim projekcijama dečijih crtaća i 16. maja svečanom manifestacijom u organizaciji Udruženja penzionera opštine […]