• Za sada bez „korona propusnica“

  Uprkos upozorenjima stručnjaka, krizni štab još nije doneo drastične mere suzbijanja virusa korona u Srbiji. Uoči poslednje sednice tog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović upozorio je na mogućnost „zaoštravanja“ postojećih mera, kako bi se sprečilo novo zatvaranje, pišu novine Nova. – Moramo očekivati neku vrstu zaoštravanja postojećih mera. To znači maske u zatvorenom prostoru, distanca […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za sada bez „korona propusnica“

  Uprkos upozorenjima stručnjaka, krizni štab još nije doneo drastične mere suzbijanja virusa korona u Srbiji. Uoči poslednje sednice tog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović upozorio je na mogućnost „zaoštravanja“ postojećih mera, kako bi se sprečilo novo zatvaranje, pišu novine Nova.

  – Moramo očekivati neku vrstu zaoštravanja postojećih mera. To znači maske u zatvorenom prostoru, distanca i u zatvorenom i otvorenom prostoru i dezinfekcija. Sve je to u ovom periodu prilično opalo – objasnio je epidemiolog.

  On je dodao i da će ugostiteljima će biti upućen apel da svi njihovi radnici budu vakcinisani.

  – Ovo može da važi kako za restorane, tako i za noćne klubove, i smatram da ne može da škodi da na ulazu u unutrašnjost objekta stoji natpis „prednost imaju vakcinisani, oni koji su testirani i preboleli“. Na taj način bi se stvorila jedna atmosfera da svi budu upućeni na vakcinaciju ili testiranje – rekao je Tiodorović.

  On je poručio građanima i da im se ne isplati da svaka dva-tri dana plaćaju novo testiranje.

  – Zato je savet – vakcinišite se! Bićete slobodni kao ptica na nebu! To nije samo neka propaganda, to je nešto normalno u svetu.

  dr Branislav Tiodorović, foto N1

  Još bez „kovid propusnica“?

  Srbija još nije pooštrila mere, tako da nije ni krenula putem brojnih evropskih država u kojima su za ulazak u bilo koji javni prostor obavezne, ne samo maske, već i „zdravstvena propusnica“ ili „korona propusnica“.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je izjavljivao da će se razgovarati o njihovom uvođenju i kod nas, ali takva odluka nikada nije doneta.

  Francuska je prva evropska država koja je pre mesec dana uvela obavezne propusnice za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, javni prevoz i druge javna mesta i ustanove, kao i obaveznu vakcinaciju. Sada je to uradila i Nemačka, koja je slične mere imala  u pojedinim regionima, ali je od ponedeljka takozvani 3g (geimpft, getestet, genesen = vakcinisan, testiran i ozdravio) obavezan u celoj državi.

  Međutim, Krizni štab u Srbiji ipak nije utvrdio drastičnije mere, već je sa sednice ponovljen apel svim građanima da poštuju mere i da se vakcinišu.

  Ulaz u restorane u Francuskoj i Nemačkoj, foto N1 i DW

  Srbija na začelju

  Srbija je na evropskom začelju po broju vakcinisanih. Na vrhu spiska po broju vakcinisanih građana su Nemačka i Engleska, države koje su odobrile vakcinaciju još 2. decembra prošle godine, dosta pre ostalih država EU koje su to obavile 27. decembra.

  Srbija je počela kampanju 24. decembra i dugo je bila lider u brzini vakcinacije i broju vakcinisanih građana. Međutim, danas se nalazi na začelju tog spiska.

  Stručnjaci insistiraju da je usporavanje vakcinacije i mali broj vakcinisanih građana osnovni razlog za povećanje broja novozaraženih virusom korona, ali i sve veći broj mladih i nevakcinisanih građana kojima je neophodno bolničko lečenje.

  Ukupan broj vakcinisanih u Srbiji iznosi 5.583.030 osoba, što iznosi 77.327 ljudi na 100.000 stanovnika. Poređenja  radi, u Nemačkoj je vakcinisano 95.332.331 osoba, što je 116.010 na 100.000 stanovnika.

  Grafike: Euronews

  Vakcinacija u Inđiji se „zahuktava“

  Prema podacima Doma zdravlja, u Inđiji se imunizacija „zahuktava“ , pa se beleži porast onih koji su primili prvu dozu vakcine.

  Uprkos tome, u Inđiji je, prema poslednjim podacima, aktivno 57 slučajeva COVID19, čime je opština izbila na treće mesto u Sremu po broju zaraženih virusom korona.

  Inđinčanima su dostupne Fajzer i Sinofarm vakcine. Vakcinalni punkt je otvoren šest dana nedeljno, radnim danima od 8 do 19 časova, a subotom od 8 do 14 časova.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]