• Za šest meseci 5.715 tekstova u kojima je prekršen Kodeks novinara

  Deset dnevnih novina objavilo je za šest meseci prošle godine ukupno 5.715 tekstova u kojima je prekršena bar jedna tačka Kodeksa novinara Srbije, pokazuju rezultati najnovijeg monitoringa Saveta za štampu. Savet za štampu je od početka jula do kraja decembra 2021. pratio, kao i prethodnih šest godina, dnevne novine: Alo, Blic, Danas, Večernje novosti, Informer, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za šest meseci 5.715 tekstova u kojima je prekršen Kodeks novinara

  Deset dnevnih novina objavilo je za šest meseci prošle godine ukupno 5.715 tekstova u kojima je prekršena bar jedna tačka Kodeksa novinara Srbije, pokazuju rezultati najnovijeg monitoringa Saveta za štampu.

  Savet za štampu je od početka jula do kraja decembra 2021. pratio, kao i prethodnih šest godina, dnevne novine: Alo, Blic, Danas, Večernje novosti, Informer, Kurir, Politika i Srpski telegraf, a prvi put i novine Objektiv i Nova.

  Nakon pada broja prekršaja u 2020. godini, prošle godine je ponovo zabeležen znatan porast, a i ovoga puta su najčešče kršene odredbe koje se odnose na poglavlje Odgovornost novinara i to, pre svega, na kršenje prava na pretpostavku nevinosti i obavezu poštovanja kulture i etike javne reči, kao i poglavlje Poštovanje privatnosti, naveo je Savet za štampu.

  U odnosu na prethodni monitoring, zabeležen je značajan rast broja prekršaja u poglavlju Istinitost izveštavanja, uglavnom kad je reč o izveštavanju o političkim temama, zbog objavljivanja neistinitih informacije, nagađanja i pretpostavki, koje se predstavljaju kao činjenice, kao i zbog toga što često nema više izvora informacija.

  Tamara Skrozza

  Članica Saveta za štampu Tamara Skroza izjavila je da su u monitoring ušli samo nesporni prekršaji, a da su Kodeks najviše kršili dnevni listovi Alo (1.278), Srpski telegraf (968) i Informer (949), a najmanje Politika (61) i Danas (45).

  Na predstavljanju monitoringa, Skroza je kazala da je Kodeks u poglavlju Istinitost izveštavanja verovatno kršen više zbog predstojećih izbora, a da je zabeleženo znatno kršenje Kodeksa u delu koji se tiče pretpostavke nevinosti, naročito u slučaju ubijene tročlane porodice Đokić.

  Članica Saveta za štampu Vera Didanović izjavila je da je u odnosu na prethodne monitoringe primećeno povećanje broja tekstova za koje se sumnja da su kreirani “u istom centru”.

  Ona je kazala da su u više medija, u istom danu, objavljivani identični naslovi, a da sve češće naslov i ne odgovara sadržaju teksta.

  Didanović je rekla da su u oktobru prošle godine odjednom nestali “antivakserski” tekstovi iz štampe, a u više listova se u istom danu pojavili spiskovi poznatih protivnika vakcinacije protiv korona virusa.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI