• Završni ispiti za osnovce od 21. do 23. juna

  Završni ispit za učenike osnovnih škola polaže se 21 iz maternjeg jezika, 22. matematika i 23. juna 2023. godine izborni predmet, dok odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih, završni ispit polažu 21. juna 2023. godine. Učenici polažu završni ispit rešavanjem zadataka u okviru tri testa: iz predmeta […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Završni ispiti za osnovce od 21. do 23. juna

  Završni ispit za učenike osnovnih škola polaže se 21 iz maternjeg jezika, 22. matematika i 23. juna 2023. godine izborni predmet, dok odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih, završni ispit polažu 21. juna 2023. godine.

  Učenici polažu završni ispit rešavanjem zadataka u okviru tri testa: iz predmeta Srpski jezik i književnost, odnosno maternji jezik i književnost, iz predmeta Matematika i iz jednog od pet predmeta koji učenik izabere sa liste nastavnih predmeta iz prirodnih i društvenih nauka: Biologija, Geografija, Istorija, Fizika i Hemija. Učenici osmog razreda se najkasnije do 30. decembra izjašnjavaju pisanim putem u školi ili elektronski na ovom portalu u srednju školu iz kojeg će predmeta, od pet ponuđenih, raditi treći test.

  24. juna realziovaće se provera sklonosti za upis učenika u 7. razred za program osnovnog obrazovanja učenika obdarenih za matematiku.

  21-25. juna sprovodi se supervizija sprovođenja završnog ispita.

  U nedelju, 25. juna biće objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu MSŠ.

  Učenici će prigovore na objavljene rezultate moći da podnose elektronskim putem od 25. do 26. juna do 15h.

  Prigovori će moći da se ponodse i nepsoredno u školi, 26. juna.

  Dostavljanje odgovora drugostepene komisije na prigovore učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem i neposredno u osnovnoj školi) realzovaće se 27. juna.

  Konačni rezultati prijemnog ispita biće objavljeni do 8 sati 28. juna,

  Istog dana do 15h biće realizovan upis u muzičke i baletske škole.

  Popunjavanje liste želja elektronskim putembiće 29. i 30. juna do 15h.

  U istom periodu je i  popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi i unos u bazu podataka (neposredno u osnovnoj školi).

  Polaznici koji polažu završni ispit po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih polažu završni ispit rešavanjem jednog testa koji sadrži zadatke iz predmeta Srpski jezik i književnost, odnosno maternji jezik i književnost, iz predmeta Matematika i iz prirodnih i društvenih nauka koji obuhvataju sadržaj iz nastavnih predmeta Biologije, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije, kao i opšte kompetencije, zajedničke za pojedine prirodne i društvene nauke.

  Testovi na završnom ispitu sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa postignuća – osnovnom, srednjem i naprednom nivou. Ovim nivoima opisuju se zahtevi različite težine, kognitivne kompleksnosti i obima znanja, od jednostavnih ka složenim.

  Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

  Polaznik koji završni ispit polaže po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, može da ostvari najviše 40 bodova na objedinjenom testu, i to: najviše 14 bodova na zadacima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, najviše 14 bodova na zadacima iz matematike i ukupno najviše 12 bodova na zadacima iz prirodnih i društvenih nauka: Biologija, Geografija, Istorija, Fizika i Hemija.

  Učenik po osnovu opšteg uspeha može da ostvari najviše 60 bodova. Najveći broj bodova koji učenik može imati na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu je 100 bodova.

  Ministarstvo prosvete organizuje pripremu svih učesnika za završni ispit (osim učenika osmog razreda), organizuje i sprovodi završni ispit, a testove priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

  Кoncept završnog ispita je utvrđen 2010. godine, Završni ispit realizuje se radi sa ciljem da se obezbeđivanja podataka o stepenu ostvarenosti opštih i posebnih standarda postignuća, odnosno obrazovnih standarda za kraj obaveznog obrazovanja i vaspitanja, što je osnova za vrednovanje kvaliteta obaveznog obrazovanja. U razvoju koncepta ispita uvažene su tri njegove glavne funkcije – sertifikaciona, selekciona i evaluativna. Nakon obavljenog ispita smatra se da je učenik završio osnovnu školu i stekao pravo upisa u srednju školu, što znači da za ovaj ispit nije određen minimum znanja za polaganje.

  Izvor: mojasrednjaškola.gov.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Beograd prodao udeo u Lasti?

  Paket akcija Saobraćajnog preduzeća Lasta prodat je danas na Beogradskoj berzi za 560 dinara po akciji, odnosno za ukupno 145,26 miliona […]