• Znate li koje mere vas čekaju ako krenete na more?

  Letnja sezona je u punom jeku i veliki broj naših sugrađana planira odmor u nekoj od okolnih država. Najveći broj građana Srbije letuje u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj. Prenosimo vam šta vas očekuje i šta je sve potrebno da uradite ako krećete na put. Grčka – nevakcinisanima zabranjen ulaz u kafiće Do 16. jula […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Znate li koje mere vas čekaju ako krenete na more?

  Letnja sezona je u punom jeku i veliki broj naših sugrađana planira odmor u nekoj od okolnih država. Najveći broj građana Srbije letuje u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj. Prenosimo vam šta vas očekuje i šta je sve potrebno da uradite ako krećete na put.

  Grčka – nevakcinisanima zabranjen ulaz u kafiće

  Do 16. jula je samo vakcinisanim osobama dozvoljen ulaz u pozorišta, teretane i ugostiteljske objekte (restorane, kafiće i barove zatvorenog tipa). U ugostiteljskim objektima, popunjenost ne sme da bude veća od 85 odsto kapaciteta. Takođe je doneta odluka da će se do 31. avgusta usluživati samo gosti koji sede.

  Putnici koji idu na ostrva moraju da pokažu potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi test (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preležanom virusu. Od 16. jula uvedeno je novo pravilo za putovanje sa nekog od grčkih ostrva na kopno, pa će uz sva neophodna dokumenta, putnici morati da dostave još jedan – potvrdu o negativnom samotestiranju, koje je izvršeno do 24 sata ranije od predviđenog vremena putovanja.

  Na grčkom ostrvu Mikonos je trenutno na snazi policijski čas od ponoći do 6 ujutru, a zabranjena je i muzika u restoranima i barovima.

  Detalje možete pronaći OVDE

  Crna Gora – bez noćnog života

  Zbog nepoštovanja epidemioloških mera u Crnoj Gori i rasta broja novozaraženih, u petak 23. jula su donete nove mere koje će biti na snazi do 2. avgusta. Prema novim merama, uvodi se privremena zabrana rada noćnih klubova i diskoteka, na otvorenom i zatvorenom prostoru. Takođe, zabranjeno je i organizovanje muzičkih festivala, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

  Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta će ponovo početi da rade noćni klubovi i diskoteke, ali samo za one koji su vakcinisani, poseduju negativan PCR test ili dokaz da su preležali koronavirus (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa). Pod istim uslovima će biti moguć i boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata, kao i ulazak na žurke, muzičke festivale i bilo koja druga masovna okupljanja.

  Detalje možete pronaći OVDE

  Hrvatska – mere na celom Jadranu

  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, mere su uvedene za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku i Istarsku županiju, kao i za Novalju, Senj i opštinu Karlobag. Sve mere stupaju na snagu danas i važiće do 15. avgusta.

  Svi događaji mogu da se organizuju za najviše 1.000 osoba koje imaju kovid potvrde, dok se u suprotnom broj ograničava na 50 osoba na okupljanju. Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez kovid potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera.

  Ono što je važno za sve turiste koji planiraju da letuju na Jadranu jeste da se broj ljudi u ugostiteljskim objektima ograničava na najviše 1.000 osoba uz odgovarajuću potvrdu. Zasad nisu najavljena ograničenja u radu restorana i kafića na primorju.

  Za ulazak u Hrvatsku je potrebna potvrda o vakcinaciji ili preležanoj koroni koja nije starija od 270 dana, a ne 210 dana kao do sada.

  Detalje možete pronaći OVDE

  izvor: B92
  naslovna foto: dronepicr

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI