• Zoran Đorđević nekadašnji „finansista“, ministar i direktor Pošte i budući ambasador

  Kako N1 saznaje iz izvora u Ministarstvu spoljnih poslova, novi ambasador Srbije u Ljubljani biće sadašnji v.d. direktor „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević. Nekadašnji ministar u više vlada i resora, u svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – “oblast: međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zoran Đorđević nekadašnji „finansista“, ministar i direktor Pošte i budući ambasador

  Kako N1 saznaje iz izvora u Ministarstvu spoljnih poslova, novi ambasador Srbije u Ljubljani biće sadašnji v.d. direktor „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević.

  Nekadašnji ministar u više vlada i resora, u svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – “oblast: međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina Grčka – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd”.

  Ističe da je završio Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane. Napominje i da završava doktorske studije i “u fazi je prijave doktorske disertacije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad”.

  Navodi da je profesionalno iskustvo sticao na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X…).

  U biografiji ističe i da je “usko usmeren na međunarodne finansije i bankarstvo, finansijsku kontrolu i upravljanje, finansijsko izveštavanje i reviziju”. Dodaje da je objavio više radova u vodećim domaćim i stranim naučnim i stručnim časopisima iz ekonomije i finansija.

  Ističe da je stekao “više uglednih profesionalnih sertifikata” i da je dobitnik, između ostalih, i nagrade „Mihailo Petrović-Alas“ iz oblasti matematike. Naglašava da je član udruženja Mensa Srbija.

  Đorđević je na funkciju državnog sekretara Ministarstva odbrane postavljen u septembru 2013. godine.

  Za ministra odbrane izabran je 2. marta 2016, nakon što je sa te funkcije smenjen Bratislav Gašić. Tu funkciju zadržao je i u novoj Vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016, da bi u kabinetu premijerke Ane Brnabić, formiranom na leto 2017, nasledio Aleksandra Vulina u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  Na funkciji ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bio je do izbora nove Vlade Srbije u oktobru 2020. Početkom marta 2021. Vlada Srbije imenovala ga je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.

  Mediji su pisali da je pre dolaska na funkciju državnog sekretara Ministarstva odbrane bio stranački vozač guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, što je on demantovao.

  Svi Đorđevićevi gafovi

  Često su njegove izjave „zabavljale“ javnost, a gotovo svako obraćanje bilo je svojevrstan gaf.

  Objašnjavajući kao ministar rada pitanje plata i doprinosa na jednoj televiziji 2018. rekao je da je po struci „finansista“.

  Jedan od njegovih gafova je i kada je ženama čestitao Osmi mart 2018. godine. Za to je izabrao sledeće stihove pesnika Jovana Dučića:

  -Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi, nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše… Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem –

  Nakon što je reagovalo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kojim je rukovodila tadašnja potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, Đorđević se izvinio.

  Nije se proslavio ni kada je pokušao da objasni mladim lekarima zašto ne bi trebalo da napuštaju Srbiju, navodeći da su njena prednost mogućnost boljeg provoda.

  -Mi smo najlepša zemlja na svetu, imamo društveni život koji ne postoji nigde, cena života je niža, kvalitet života raste iz dana u dan, već sada je na zadovoljavajućem nivou- naveo je tada.

  Zanimljiva je bila i njegova računica u vezi sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu u julu 2018.

  Naime, kada je obelodanjeno da po tom zakonu pojedine porodilje dobijaju naknade od 300 dinara mesečno, on je izveo računicu da su u vreme prethodnog zakona fiktivno zaposlene trudnice oštetile budžet za osam miliona evra.

  Zanimljiva je bila i situacija kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko godina najavljivao moguće vraćanje obaveznog vojnog roka, a Ministarstvo odbrane za vreme mandata upravo Đorđevića izračunalo koliko će to državu da košta – dodatnih 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra, što se nije dopalo Vučiću.

  -I uzgred, nasmejao sam se, pretpostavljam da je ministar Đorđević dao onu cifru od 700 miliona… Je l’ Đorđević to nekada dao? Kakav genije! To ne bi bilo, ukoliko je tri meseca, ne bi bilo više od 90 miliona, ukoliko je šest meseci – ne bi bilo više od 130 miliona – rekao je Vučić.

  Na pitanja novinara N1 da li se naljutio na predsednika države koji ga je nazvao „genijem“, Đorđević je rekao da je to shvatio kao kompliment.

  -Na predsednika da se naljutim? Da li ja imam pravo da se naljutim na predsednika? Ja sam to možda shvatio i kao kompliment, s obzirom na to da sam član Mense – pohvalio se Đorđević.

  „Briljirao“ je i kada je ispričao priču o putovanju u afričke zemlje 2019. godine.

  -Što se tiče Mauritanije i poslednjeg mog boravka, što je njima najviše zagolicalo maštu, jeste kad vi kucate u ’Guglu’, vama prvo… Naravno, niko od njih i pretpostavljam nikom od njih ne izbacuje Mauritaniju, nego kad kažete Mau, ono izbacuje Mauricijus i kad udarite ’enter’ dobijete jednu turističku destinaciju koja je potpuno drugačija od Mauritanije. (…) – objasnio je tom prlikom.

  Izvor: N1

  Naslovna: Vlada Republike Srbije

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija