ALITOR

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrolaPosted on

Progresivni thrash metal bend “Alitor“ osnovan je u Inđiji 11. jula 2011. godine. Prvu postavu benda činili su pevač i basista Marko Todorović, bubnjar Stefan Đurić i gitaristi Aleksandar Stevanović i Jovan Šijan. Namera im je bila da sviraju “old school bay area thrash metal” sledeći svoje uzore Forbidden, Exodus, Violence, Heathen, Testament, Death…

Prva svirka, koja je označila zvaničan početak rada benda, bila je Gitarijadi u Inđiji 6.8.2011. godine na kojoj su zauzeli drugo mesto, nakon samo mesec dana postojanja.

U decembru 2012. Alitor je objavio svoj prvi EP sa tri pesme pod nazivom „Embittered“, snimljen u studiju Citadela Sound Production u Beogradu tokom septembra i oktobra 2012. godine. Producirao ga je Luka Tower Matković iz benda „Space Eater”.

“Embittered” je dobio odlične kritike iz celog sveta, što je podstaklo bend da snimi album. Prvenac „Eternal Depression”, snimljen je tokom jeseni 2013. godine u istom studiju u kome su snimali prve pesme, a objavljen 28. avgusta 2014. godine za nemačku izdavačku kuću Witches Brew. TO je prvo „dugosvirajuće“ izdanje koje je neki inđijski bend objavio.


Usledio je niz koncerata širom Srbije i Evrope, koji su kulminirali Evropskom turnejom na koju su otišli zajedno sa bendom “Space Eater”, u novembru 2014. godine, tokom koje su održali 12 koncerata u 7 zemalja. Naredne godine Alitor nastupa na nekoliko velikih događaja, među kojima su Exit festival u Novom Sadu i Festival Srpskog Podzemlja u Beogradu, a posebnu pažnju izazivaju 2016. godine nakon nastupa na koncertu grupa „Obscura” i “Death DTA” u Beogradu.

U leto iste godine, Alitor objavljuje singl „Patterns of Redemption“. Spot za tu pesmu objavljen je naredne godine, neposredno pre nastupa na Arsenal Festu u Kragujevcu, a režirao ga je inđijski filmadžija u usponu Nemanja Ćeranić.

U međuvremenu bend napušta Aleksandar Stevanović, a na njegovo mesto početkom 2018. godine dolazi Igor Marinić, koji je prethodno bio član benda „Prototype Unleashed”. Prvi koncert sa izmenjenom postavom bend ima 17. marta 2018. na Festivalu Srpskog Podzemlja IV u Novom Sadu.

Usledilo je još nekoliko koncerata u okviru promocije singla, a poslednji veliki nastup imali su 2019. godine, ponovo na kragujevačkom Arsenal Festu…

Drugi album sa osam pesama Alitor je ponovo snimio u Citadela Sound Production studiju 2019 godine. Neposredno nakon objavljivanja prvog singla sa albuma „Consecration“, bend napušta Igor Marinić, na čije mesto se vraća originalni član Aleksandar Stevanović (koji između ostalog potpisuje i nekoliko pesama na albumu, kao autor muzike/aranžmana). Sastav je u originalnoj postavi objavio album po imenu „II“ u jeku pandemije virusa korona, 27. novembra 2020. godine, za tri različite izdavačke kuće, u zavisnosti od formata.

CD je objavio „Ragnarock Records“ iz Nemačke, LP ploču „Doc Gator“ iz Švajcarske, a digitalno izdanje Take It Or Leave It redcords. Albumu su prethodila mu dva video singla „Consecration“ i „The Tempest Within“ (glavna glumica u spotu je inđijska glumica u usponu Teodora Marčeta koju ljudi mogu gledati u nekolicini serija koje se emituju na kablovskim televizijama).

Album je izazvao odlične reakcije u zemljama nemačkog govornog područja (Nemačka, Austrija i Švajcarska). Svetski poznati magazini poput “Rock Hard”, “Deaf Forever” i “Legacy” su ocenili album visokim ocenama i postavili ga u sam vrh najboljih albuma (u okviru thrash metal žanra) izdatih u 2020.godini.

Članovi benda album „II“ nazivaju konceptualnim, a za Oradio su rekli da je „prva polovina albuma dosta mračnija, a prelaskom na drugu polovinu albuma počinje da se oseća pozitivnija nota, gde se sve negativnosti okreću ka pozitivnoj strani“ i da „album vodi kroz tamu do svetla-spoznaje“…

Nakon objavljivanja drugog albuma, usledio je veliki broj poziva za koncertne nastupe u inostranstvu, ali zbog pandemije virusa korona, svi koncerti su otkazani. Članovi benda kažu da su „postigli zadovoljavajuće rezultate koji se sada mere uglavnom po prodaji diskova/ ploča/ majica/ dukseva benda”.

Alitor ove godine obeležava 10 godina postojanja, a jubilej će obeležiti novim pesmama čije snimanje je u toku u studiju „Citadela Sound Production“ i koje će se, prema najavama članova benda, drastično razlikovati od svega što je bend do sada snimio.

Alitor jedan od najznačajnijih bendova sa teritorije opštine Inđija i nalazi se u samom vrhu domaće heavy metal scene. U istoriju će ući kao prvi bend iz opštine koji objavio kompletan album i to za strane izdavače, kao i prvi bend koji je svoju, autorsku muziku prezentovao van granica zemlje.

Uticaj Alitora tu ne staje, pa je nakon objavljivanja prvog albuma u Inđiji došlo do ekspanzije bendova koji sviraju heavy metal.

Autor: N. Radišić

Autor fotografija je Milan Šurbatović

Autor omota „II“ Jovana Uzelac

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *