• Brnabić: Izveštaj ODIHR stavlja tačku na besmislice o izbornoj krađi

  Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da izveštaj ODIHR stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Brnabić: Izveštaj ODIHR stavlja tačku na besmislice o izbornoj krađi
  Foto: IN Medija

  Ona je na konferenciji za medije kazala da joj je žao što tu konferenciju drži pre nego što je izašao finalni izveštaj ODIHR, koji će zvanično biti objavljen kasnije tokom dana, ali da je to morala da uradi, „jer su određeni mediji u okviru Junajted grupe još juče ekskluzivno počeli da navode stvari iz finalnog izveštaja ODIHR“.

  Prema njenim rečima, to se nikada ni u jednoj zemlji nije desilo i pokazuje nepoštovanje prema ODIHR.

  Brnabić je naglasila da Vlada Srbije nastavlja da radi sa ODIHR i na implementaciji svih preporuka.

  Kazala je da Srbija ceni ODIHR, ali da nije saglasna sa svim što piše u tom izveštaju.

  Ona je napomenula da je izveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija, koje su sve to iskoristile da vode političku kampanju protiv Srbije.

  Kako je rekla, Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su „zloupotrebom javnih resursa i medija iskoristili sve to za napad na sopstvenu zemlju“.

  Brnabić je rekla da je ODIHR prepoznala da je Srbija u proteklih sedam godina sprovela u celosti ili delimično 54 preporuke te institucije.

  Od toga 13 ukupno sprovedenih, osam uglavnom sprovedenih i 33 delimično sprovedenih preporuka. – kazala je Brnabić.

  Ona je navela da izveštaj ODIHR navodi su izborne slobode poštovane tokom izbornog procesa.

  Prema njenim rečima, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije (RIK). Ta institucija je ocenila da je RIK uglavnom uživao poverenje i poboljšanu komunikaciju i transparentnost u radu.

  Ona se osvrnula na medije u izbornoj kampanji rekavši da su po prvi put javni emiteri imali obavezu da obezbede jednako besplatno vreme za učesnike na izborima.

  Kako je naglasila, sve kuće su omogućile plaćene termine, osim televizija N1 i Nova S, koje nisu omogućile da se emituje plaćeni politički marketing.

  Brnabić je rekla i da je ODIHR u izveštaju o izborima u Srbiji dao manji broj preporuka nego ranije, kao i da u njemu nema pomena o međunarodnoj istrazi.

  Naglasila je da u tom izveštaju nema preporuke da liste ne smeju da nose ime osobe koja nije kandidat, što je zamerano u javnosti

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija