• Član Fiskalnog saveta: Vučićevo povećanje penzija mimo zakona, dug će morati da se otplaćuje

  Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da zbog mera koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić ne preti neposredna kriza, ali da će doći do smanjenja životnog standarda u narednim godinama. On smatra da će morati da se otplaćuje dug. – Zadužićemo se, i to po sve većim kamatama. – rekao je Altiparmakov za N1. Predsednik […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Član Fiskalnog saveta: Vučićevo povećanje penzija mimo zakona, dug će morati da se otplaćuje
  Foto: Pixabay

  Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da zbog mera koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić ne preti neposredna kriza, ali da će doći do smanjenja životnog standarda u narednim godinama.

  On smatra da će morati da se otplaćuje dug.

  Zadužićemo se, i to po sve većim kamatama. – rekao je Altiparmakov za N1.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u sredu isplatu po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti, kao i povećanje plata i penzija.

  Altiparmakov upozorava da budžet „uopšte nije u toliko dobroj situaciji kao što možda deluje“.

  Poreski prihodi, PDV, uopšte ne idu dobro. –  rekao je on i kazao da Srbija ima realni pad prihoda od PDV veći od 10 posto.

  Govoreći o penzijama, podseća da je Srbija prošle godine sa MMF-om i EU usaglasila način na koji će da se indeksiraju penzije da to bude ekonomski održivo i društveno prihvatljivo, a ovim merama je to fiskalno pravilo prekršeno već u prvoj godini.

  Ovo povećanje od 5,5 procenata je mimo zakona, mimo fiskalnog pravila i ne samo da krši zakon, nego krši međugeneracijski dogovor između mladih koji rade i penzionera. – kazao je Altiparmakov.

   Ekonomski novinar Miloš Obradović kaže za N1 da se čini kao da su mere donesene „bukvalno preko noći“, a isplate novca u septembru i oktobru sračunate za izbore.

  Tako daleko su određene baš da bi imale nekakav predizboni efekat. – rekao je Obradović.

  Mali: Standard građana će se povećati

   S druge strane, ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da za set najavljenih ekonomskih novih mera koje obuhvataju povećanje plata i penzija, ima novca u budžetu. On je za RTS rekao da će te mere doprineti poboljšanju standarda građana.

  Povećanje plata u javnom sektoru od septembra će biti, kako je naveo 5,5 odsto, a od januara naredne godine sledi povećanje od deset odsto.

  Penzionerima sledi vanredna povišica penzija za 5,5 odsto od oktobra, a najmanje 14,5 odsto povećanje od januara. Penzije su za pet godina povećane 55 odsto. – rekao je Mali.

  Dodao je da Ministarstvo finansija radi na pripremi zakona o podršci roditeljima, kako bi za decu mlađu od 16 godina bilo isplaćeno po 10.000 dinara od septembra. Naveo je da će nove ekonomske mere koštati 23 milijarde dinara, što je manje od ušteda u budžetu.

  Ne menjamo plan zaduženja. Deo tog novca iskoristili smo za pomoć poljoprivrednicima, za kapitalne investicije, nijedna investicija nije stala. – istakao je Mali.

  Izvor: N1

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]