• Danas počinje Nedelja ponosa

  Predstavom “An Ongoing Song“ poljskog autora Šimona Adamčeka u Narodnom pozorištu u Beogradu večeras u 20 časova, počinje Nedelja ponosa. Predstava će zvanično otvoriti Nedelju ponosa koja traje od 12-19. septembra i tokom koje će biti održane brojne predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i drugi umetnički, kulturni i edukativni program. Ceo program […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas počinje Nedelja ponosa

  Predstavom “An Ongoing Song“ poljskog autora Šimona Adamčeka u Narodnom pozorištu u Beogradu večeras u 20 časova, počinje Nedelja ponosa.

  Predstava će zvanično otvoriti Nedelju ponosa koja traje od 12-19. septembra i tokom koje će biti održane brojne predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i drugi umetnički, kulturni i edukativni program. Ceo program Nedelje ponosa možete da preuzmete ovde.

  Za subotu, 18. septembar u 16.30 najavljena je šetnja, a okupljanje je previđeno u beogradskom Parku Manjež.

  – 20 godina nakon prvog Prajda u Beogradu, šetaćemo za ljubav, za zakon i za dostojanstven život, a protiv nasilja, diskriminacije, mržnje i ugnjetavanja – poručili su tim povodom organizatori skupa.

  Oni su dodali da je Parada ponosa protest, ali i “događaj koji slavi ponos, postojanje LGBTI+ osoba i njihovih porodica, prijatelja i drugih saveznika i saveznica.

  – Prajd posebno slavi i mlade LGBTI+ osobe, sve one koji i dalje nisu spremni da se autuju i da šetaju na Prajdu, sve kvir ljude u malim sredinama, sve LGBTI+ osobe koje su, zbog invaliditeta, rase, veroispovesti, nacionalnosti ili druge lične karakteristike na samom rubu margine – naveli su organizatori u saopštenju.

  Parada Ponosa Beograd 2016, foto Vesna Lalić

  Parada ponosa održava se pod sloganom #ljubavjezakon.

  Zahtevi Parade ponosa:
  1. Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama
  2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe
  3. Brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici
  4. Usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu
  5. Izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta
  6. Obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu

  Goran Miletić iz organizacionog odbora Parade ponosa pozvao je građane Inđije da dođu na skup u znak podrške, ne samo svojim sugrađanima drugačijeg seksualnog opredeljenja, već „drugačijoj Srbiji“.

  – U stvarnosti Srbije, dolazak na Prajd nije samo podrška jednoj grupi gradjana koja je izložena nasilju i diskriminaciji, dok velika većina veruje da ta grupa, ustvari, nema nikakvih problema. Dolazak je podrška drugačijoj Srbiji, u kojoj će nasilje i isključivanje gradjana biti izuzetak. Na Prajdu šetamo za sve one koji su lošije tretirani zato što su na bilo koji način drugačiji – rekao je Miletić za IN Medija.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija