• Gak: Rešen problem škole u Jarkovcima, naredni korak je rekonstrukcija dvorca grofa Pejačevića

  Prvi čovek opštine Inđija je najavio rekostrukciju dvorca (letnjikovca)„Moja volja“ grofa Pejačevića u kom se do sada odvijala nastava za đake iz Jarkovaca.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak: Rešen problem škole u Jarkovcima, naredni korak je rekonstrukcija dvorca grofa Pejačevića
  Foto: IN Medija

  Sam objekat je bio u katastrofalnom stanju te ga je zatvorila prosvetna inspekcija. Na sam problem prethodno je ukazala opozicija i škola u Jarkovcima je bila tema prethodnih sednica lokalnog parlamenta.

  Zamenik predsednika Skupštine Opštine Inđija Lazar Vukmirović je krajem novembra prošle godine, u raspravi sa odbornikom pokreta ”Građanin” Strahinjom Jovanovićem, istakao da “meštani Jarkovaca zahvaljuju Jovanoviću” što je školu u Jarkovcima zatvorila prosvetna inspekcija zbog loših uslova zgrade u kojoj je škola smeštena.

  Nakon toga je rešenje problema najavio prvi čovek Opštine, Vladimir Gak, koji je početkom decembra prošle godine rekao da je tek sredinom novembra Opština Inđija dobila uknjižbu objekta škole u Jarkovcima kako bi se rešilo pitanje adaptacije.

  On je pre današnje sednice Skupštine opštine ponovio da do sada lokalna samouprava nije mogla da rekonstruiše objekat škole u Jarkovcima jer je predmet bio u republičkom katastru.

  Mi smo imali predmet u republičkom katastru koji je stajao duže od dve, tri godine. Kada je on bio rešen, tek onda su se stekli uslovi da rekonstruišemo onaj objekat, „škole u prirodi“.  Zamena koja je bila 2008. godine, to se dobro sećate za Prčanj, i onih 500 devastiranih kvadrata na obali mora menjano je za taj objekat. Šta je tu je, to su neke posledice prethodne vlasti, odluke ljudi koji su tada vodili opštinu. Smatram ih katastrofalnim ali nemamo kud, nemamo nazad. Tek kada se to rešilo, stvorili smo uslove da možemo da privedemo nameni taj objekat kako bi de ca bila bezbedna i kako bi deca iz one škole, koja je već 40 godina u istom stanju, prebacili u bolji objekat.– tvrdi Vladimir Gak.

  Sednica lokalnog parlamenta, foto: IN Medija

   

  Odbornici Skupštine opštine Inđija su na današnjoj sednici usvojili Odluku o davanju na korišćenje objekta u Jarkovcima OŠ „Dušan Jerković“.   

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak smatra da je usvajanjem ove odluke urađena „velika stvar za decu, roditelje i prosvetne radnike“.

  Ono što je najbitnije, objekat je bezbedan i deca su prezadovoljna, roditelji su prezadovoljni. Uspeli smo da uradimo jednu lepu veliku stvar. – kazao je Vladimir Gak.

  Gak kaže da je sledeći korak lokalne samouprave obezbeđivanje novca za rekonstrukciju nekadašnjeg dvorca, koji je pod zaštitom države.

  -Tražićemo sredstva i način da se to rekonstruiše.- dodao je predsednik Opštine Inđija.

  Letnjikovac je nastao u 19. veku, u drugoj polovini, u vreme kada je Austro-Ugarska bila na vrhuncu moći, a lokalne bogataške i plemićke porodice vrlo imućne.

  Tako su i grofovi Pejačevići, koji su vladali Rumom i okolinom, prvo imali dvorac (to je u staro doba bilo uobičajeno), ali je zbog urbanizacije Rume dvorac porušen. Tada je, po želji, ili bolje reći, volji njegove bolesne ćerke, grof Pejačević sagradio novi dvorac daleko od rumskih ulica, i nazvao ga „Moja volja“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija