• Inđija zarobljena u prošlosti dok ostatak Srbije noćas pomera kazaljke sat vremena unazad

  Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro.U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Pomeranjem kazaljki Srbija će u nedelju 29. oktobra spavati duže sat vremena dok je lokalna samouprava […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija zarobljena u prošlosti dok ostatak Srbije noćas pomera kazaljke sat vremena unazad

  Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro.U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Pomeranjem kazaljki Srbija će u nedelju 29. oktobra spavati duže sat vremena dok je lokalna samouprava inđinčanima priuštila da im vreme stoji. Kada se odluče za promenu lokalna vlast pomeri ceo sat dok kazaljke stoje.

  Krajem novembra 2011. Godine iz centra Inđije je uklonjen “stari” sat koji je  stajao od 1992. godine. Tokom osamnaest godina “stari” sat se nije često kvario, ali poslednji kvar nije bilo moguće popraviti, te je sat uklonjen. Novi je postavljen je 6. marta 2012. godine, na istom mestu gde se nalazio njegov prethodik.

  Tako je inđijski sat 6. marta ove godine proslavio 11 rođendan, on je dizajniran da predstavlja priču razvoja opštine Inđija. Napravljen je od tri materijala: kamen, čelik i stakla, a svaki od tih materijala predstavlja razvoj Inđije. Tako su o satu, pre 11 godina govorili oni koji su ga postavili.

  Kamena osnova predstavlja rani razvoj opštine, čvrst materijal predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj. Čelični deo koji se izdiže iz osnove predstavlja nešto što je postavljeno na čvrstim osloncima – budući razvoj, a staklena obloga predstavlja završni aspekat razvoja opštine. Staklo je dvostrukog karaktera. U jednim intervalima dana prikazuje samo svoju krhku spoljašnost, dok u drugim prikazuje svoju čvrstu strukturu koja stoji na još čvršćoj osnovi poput opštine čiji simbol ovaj sat predstavlja.

  Danas, ako je verovati ideji sa kojom je predstavljeno postavljanje sata, isti govori dosta o razvoju, stabilnosti i napretku opštine Inđija. Uzimajući u obzir da sat predstavlja “razvoj Inđije” ovaj koji uporno stoji pokvaren i zapušten ipak šalje poruku građanima – stojimo zanemareni i zarobljeni u vremenu prošlom.

  Inđijski sat poslednjih 7 godina ima više sati u kvaru nego radnih sati.

  Dok ceo svet pomera kazaljke na satu Inđija pomeri ceo sat, stari inđijski sat, koji je uklonjen iz centra Inđije 2010. godine postavljen je ispred Galerije Adligat kao deo stalne postavke. Stari sat je postavljen 17. maja prošle godine Krajem novembra 2011. godine iz centra Inđije je uklonjen „stari“ sat koji je  stajao od 1992. godine. Tokom osamnaest godina “stari” sat se nije često kvario, ali poslednji kvar nije bilo moguće popraviti, te je sat uklonjen. On je svoje “povatak” čekao punih 10 godina u dvorištu nekadašnjeg “Adasija”.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]