• Kolundžija: Postoji realna šansa da vlast odustane od sufinansiranja medija

  Nakon objave razultata Konkursa za sufinansiranje medija gde je opština Inđija dodelila 25 miliona dinara medijima koji ne poštuju Kodeks novinara i koji su bliski lokalnim vlastima, zamenik glavnog i odgovornog urednika Cenzolovke, Denis Kolundžija za IN Medija kaže da se ista stvar dešava već godinama unazad.   – Ovo nije iznenađujuće jer od kada […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kolundžija: Postoji realna šansa da vlast odustane od sufinansiranja medija
  Denis Kolundžija Foto Autonomija.info

  Nakon objave razultata Konkursa za sufinansiranje medija gde je opština Inđija dodelila 25 miliona dinara medijima koji ne poštuju Kodeks novinara i koji su bliski lokalnim vlastima, zamenik glavnog i odgovornog urednika Cenzolovke, Denis Kolundžija za IN Medija kaže da se ista stvar dešava već godinama unazad.  

  Ovo nije iznenađujuće jer od kada pratim medijske konkurse lokalnih samouprava, od 2015. godine, dešavaju se konstantno iste stvari. Nagrađuju se mediji koji ne poštuju Kodeks novinara, mediji čiji su vlasnici bliski aktuelnoj vlasti. Čini mi se da je ove 2022. godine postalo besmisleno ukazivati na odluke koje donosi imenovana Komisija. – kaže Kolundžija.

  IN Medija: Ove godine je napravljen presedan jer je Komisija odlučila da dodeli 600 hiljada dinara mediju koji je registrovan 9 dana nakon raspisanog Konkursa.

  KOLUNDŽIJA:  –  Iskreno me interesuje obrazloženje Komisije koja je odlučila da dodeli 600 000 dinara mediju koji je osnovan 9 dana nakon raspisanog konkursa Da se razumemo, ni to nije usamljen slučaj, setimo se portala Brif koji je bio poznat po višegodišnjem haranju na konkursima i uzimanju na stotine hiljada evra za propagiranje vlasti, preko noći je nestao sa scene.

  Uposlednjem izveštaju Evropske komisije se navodi da se u Srbiji, posebno na lokalnom nivou, nastavlja sufinansiranje javnim sredstvima štampanih medija koji su najviše kršil etički novinarski kodeks, uključujući i one koji su zbog toga osuđeni.

  Zamenik glavnog i odgovornog urednika Cenzolovke kaže da bi eventualno rešenje moglo biti konačna primena Medijske strategije međutim, smatra naš  sagovornik, postoji realna šansa da situacija bude još gora.

   – Ono što mene pomalo plaši je činjenica da i nakon što dobijemo novi Zakon o informisanju, koji bi trebalo ovakve stvari da spreči je to što niko ne može da nam garantuje da će taj Zakon biti i poštovan. S druge strane, postoji realna opasnost da i samoj vlasti dosadi naše ukazivanje na problem sufinansiranja medija od strane lokalnih samouprava te mogu da odluče da jednostavno tu praksu ukinu. Da prestane država da sufinansira medijske projekte što će i tada značiti kraj za medije koji, za razliku od gore pomenutih, pokušavaju odgovorno radeći svoj posao da  prežive u ovom teškom vremenu. – zaključuje Denis Kolundžija.

  Naslovna: Autonomija

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sper-mediji-o-svom-polozaju-cute/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije INTERVJU

  Vivien Kurtović: Emocija kao inspiracija

  Pogled na umetnost kao i razumevanje iste su vrlo individualni. “Običan” čovek drugačije sagledava pojam ljubavi od pesnika. A da je to zaista tako, možemo da vidimo na primeru Vivien […]