• Vivien Kurtović: Emocija kao inspiracija

  Pogled na umetnost kao i razumevanje iste su vrlo individualni. “Običan” čovek drugačije sagledava pojam ljubavi od pesnika. A da je to zaista tako, možemo da vidimo na primeru Vivien Kurtović,  mlade umetnice iz srca Vojvodine, tačnije iz Novog Sada. Davne 1995. godine, u jeku svih mogućih nedaća koje su pogodile prostore bivše Jugoslavije, u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vivien Kurtović: Emocija kao inspiracija

  Pogled na umetnost kao i razumevanje iste su vrlo individualni. “Običan” čovek drugačije sagledava pojam ljubavi od pesnika. A da je to zaista tako, možemo da vidimo na primeru Vivien Kurtović,  mlade umetnice iz srca Vojvodine, tačnije iz Novog Sada.

  Davne 1995. godine, u jeku svih mogućih nedaća koje su pogodile prostore bivše Jugoslavije, u Somboru se rodila jedna devojčica. Naizgled obična, a vrlo neobična. Tu i njena priča započinje.

  Prvo je zavolela note, a potom i reči.

  Pa, muzika I ja se poznajemo vrlo dugo. Od kada me je rodila majka, bila sam vrlo nestašno dete, ali muzika je uvek bila tu, I pre nego što sam prohodala, krenula sam da sviram usnu harmoniku. Ljubav prema istoj je počela od malih nog. – navodi naša sagovornica.

  Njena velika ljubav se zadržala sve do danas, a kako ističe, svakim danom je sve veća.

  Završila sam i srednju muzičku školu, ali akademiju nažalost nisam upisala – kaže Vivien.

  Svaki umetnik ima svoju inspiraciju. Slikari su istu tražili u veri, Bogu, a muzičari uglavnom u svom srcu. A da se najbolja dela upravo rađaju iz emocija, svedoči i Vivien:

  Inspiracija mi je emocija. Smatram da ako nema emocije, nema ni muzike. Ljudi ne vole da ih lažeš i osete to kroz umetnost. Svaka moja pesma ima neku priču iz života, svaka nosi neko breme. Uglavnom, kada stvaram, stvaram u zavisnosti od stanja i raspoloženja, stvaram iz srca, jer ja uvek u životu idem srcem.

  Osim muzike, ona svoju emociju iznosi i kroz poeziju. Pisana reč uvek može da probudi ona čula koju zvuk ne može. Ipak, postoje i određene razlike kada je stvaranje tekstova za muziku i prozu u pitanju.

  Pisanje poezije mi je kao dobar dan, jer poezija je u stvari moj način izražavnja emocija, kroz papir, smatram da je poezija živa i da ona ne sme da ostane zapisana na papiru, mora da oživi kroz muziku, te sam napravila projekat poezija uz praznju muzike, gde pravim svoju audio knjigu. – objašnjava  Vivien Kurtović.

  Kako navodi, poezija je za nju život, te je u tu čast izdala i svoju prvu knjigu pod nazivom, Pred mojim očima sunce’’.

  Ovo je moja na neki način autobiografija, ko me poznaje, zna kroz knjigu da je unutra moja duša. Trenutno radim na drugoj knjizi. Kada govorimo o pisanju tekstova za pesme, tekstovi i muzika mi dolaze u snove, svaku pesmu sam sanjala i posle sva sreća pa se sećam svojih snova, zapišem ih na papir, volim tu staromodnost. – kaže mlada umetnica.

  Kao i svaka umetnička duša, Vivien ima svoje idole. Među njima ubraja Fredija Merkjurija a od ženskih izvođača Kristinu Agileru, kao i  Radeta Šerbedžiju i Mariju Šerifović.

  U moru svih negativnih emocija, važno je pronaći svetlost i sreću. A za nju je neophodno malo, a kako naša sagovornica kaže, ona uvek nosi svoj osmeh sa sobom.

  Uglavnom osmeh uvek nosim a sreću uvek prosim. Srećna sam osoba, ali da bi bila potpuna osoba fali mi srodna duša. Neko ko bio bio u koraku sa mnom.  –

  Vivien je nedavnosnimila i  prvi spot zapesmu “Pustinjski cvet” u Abu Dabiju. Spot je, kako i sam naziv pesme kaže, u orijentalnom stilu, prožet kadrovima iz pustinje.

  Na kraju, važno je imati sliku sebe u budućnosti. Vivien sebe vidi na velikoj sceni, sa orkestrom, i punom salom ljudi.

  Takođe sebe vidim, sa mnogo izdatih knjiga a I vidim sebe potpuno ostvarenu kao majku. Svaka žena je najsretnija kada ima svoju decu. – kaže ona.

  Dakle, na mladima svet ostaje. Ceo svet, društvo, život. Naša sagovornica je odlučna: ništa nije nemoguće! Zato, ona ima važnu poruku za sve koji sanjaju isti san:

  Poruka za sve mlade je da slušaju svoje srce i ispunjavaju svoje snove, jer nista nije nemoguće! A kako se kaze sve u svoje vreme.

  Andrijana Nikolić

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije INTERVJU

  Vivien Kurtović: Emocija kao inspiracija

  Pogled na umetnost kao i razumevanje iste su vrlo individualni. “Običan” čovek drugačije sagledava pojam ljubavi od pesnika. A da je to zaista tako, možemo da vidimo na primeru Vivien […]