• Kompanija Željka Mitrovića za proizvodnju dronova dobila dozvolu Ministarstva odbrane da proizvodi naoružanje

  Kompanija “Pink research and development center” (PR-DC) koja se bavi proizodnjom vazdušnih i svermirskih letelica i prateće opreme, a čiji većinski vlasnik je Pink medija grupa Željka Mitrovića u januaru ove godine upisana je u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme, prenosi Danas. Kako se navodi u tekstu, PR-DC je u registar upisan 12. januara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kompanija Željka Mitrovića za proizvodnju dronova dobila dozvolu Ministarstva odbrane da proizvodi naoružanje

  Kompanija “Pink research and development center” (PR-DC) koja se bavi proizodnjom vazdušnih i svermirskih letelica i prateće opreme, a čiji većinski vlasnik je Pink medija grupa Željka Mitrovića u januaru ove godine upisana je u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme, prenosi Danas.

  Kako se navodi u tekstu, PR-DC je u registar upisan 12. januara ove godine, a dozvola za proizvodnju naoružanja je oročena na dve godine. Time je preskočena i poslednja pravna barijera da kompanija koja je osnovana u julu 2020. godine svoje proizvodne prodaje Vojsci Srbije.

  Ova mogućnost najavljena je još u oktobru 2021. godine kada je na Sajmu naoružanja u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred kamerama izrazio interesovanje za letelice koje proivodi Mitrovićeva firma.

  Ova priča je autelizovana i prethodnih nekoliko dana. Naime, Aleksandar Vučić nalazi se u Abu Dabiju gde je prisustvovao na Sajmu naoružanja. Na istom sajmu, štand ima i kompanija PR-DC.

  Osim što je najavio potpisivanje ugovora o kupovini vojnih dronova iz UAE, Vučić je medijima rekao da se nada da ćemo “u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prvi srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije”.

  PR-DC sa sedištem u Šimanovicima u većinskom je vlasništvu Željka Mitrovića, koji je za novčani ulog od skoro 100 miliona dinara, postao vlasnik 55 odsto kompanije. Ostatak akcija poseduje pet osoba koje su sve stručno vezane za oblast kojom se kompanija bavi.

  Upis u registar proizvođača naoružanja nužan je korak za svaku kompaniju koja želi da se bavi ovom delatnošću. Dozvolu izdaje Ministarstvo odbrane i bez nje je ilegalno proizvoditi naoružanje i vojnu opremu.

  Prema proceduri koju definiše Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja pravno lice najpre podnosi zahtev za dozvolu. Da bi se ona i dobila neophodno je da se zadovolji veliki broj kriterijuma. Moraju se ispuniti uslovi u pogledu kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, tehničke, tehnološke i kadrovske osposobljenosti, sposobnosti za obezbeđenje kvaliteta naoružanja i vojneopreme, industrijske bezbednosti, bezbednosti i zdravlja na radu, zaštite životne sredine i zaštite od požara uproizvodnji naoružanja i vojne opreme.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Danas

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/vucic-ulozicemo-ogroman-novac-u-odbrambenu-industriju-i-vojsku/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]