• Meteorolog Mihajlović: Proleće će biti natprosečno toplo, očekuje se do 20 letnjih dana

  Za mnoge najlepše godišnje doba, proleće, kalendarski je stiglo jutros, u 4 sata i 6 minuta, na severnu hemisferu planete Zemlje. Međutim, još pre nekoliko nedelja, zbog izuzetno toplog februara rascvetalo se voće, zamirisao je behar, u dvorištima i baštama pojavile su se visibabe i ljubičice. Nagoveštaj da nas očekuje natprosečno toplo proleće. U RHMZ-u kažu da se očekuje od 12 do 20 letnjih dana – sa temperaturom većom od 25 stepeni.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Meteorolog Mihajlović: Proleće će biti natprosečno toplo, očekuje se do 20 letnjih dana
  Foto: IN Medija

  Zima za nama bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 70 godina, a Svetska meteorološka organizacija najavljuje da će i mart biti takav. Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović za RTS kaže da će proleće biti toplije od proseka.

  -Srednja temperatura bi bila i do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, s tim da treba računati i na promenljivo vreme, u smislu da bi negde mart, april, maj, kao tri prolećna meseca, ukupno imali u nižim predelima između 5 i 15 mraznih dana – rekao je meteorolog.

  Sa druge strane, očekuje se i između 12 i 20 letnjih dana – sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni.

  Za vikend toplije vreme, do 20 stepeni

  Posle jutarnjeg mraza, prvi dan proleća pretežno sunčan, a temperatura između 11 i 16 stepeni, prosečna za ovaj deo marta.

  -Još sutra bi bilo uslova za pojavu jutarnjih mraza, u petak i za dane vikenda porast temperature, tako da bismo u petak i subota imali maksimalnu temperaturu, u pojedinim mestima i oko 20 stepeni – kaže meteorolog Mihajlović.

  Međutim, to neće biti dugotrajno, jer sa početkom sledeće nedelje stiže zahlađenje, a u planinskim predelima moguć je i sneg.

  -To naravno jeste karakteristično za mart i april, da planinski predeli imaju snežne padavine, ali nećemo baš tako naglo ući u topli deo godine. Imaćemo ipak ono tipično martovsko i prolećno vreme – kaže Mihajlović.

  Neće biti snežnog iznenađenja

  Stabilizacija vremena očekuje se u drugoj polovini naredne sedmice, ali će se i dalje smenjivati – dva do četiri topla dana, pa jedan kišni.

  -Dakle, ne očekuje se da bi do kraja marta bilo snega u nižim predelima, ali u planinskim predelima da. Na Kopaoniku trenutno ima svega 10 centimetara snega, što svakako nije dovoljno za sve one koji uživaju u zimskim sportovima – rekao je Mihajlović.

  Što se tiče aprila, očekuje se da bude kiše, ali u granicama proseka.

  -Maksimalna temperatura biće između 14 i 17 stepeni, ona srednja maksimalna, što svakako jeste nešto, da kažemo, toplije od proseka, ali padavine će biti u granicama proseka i u tom smislu neće biti nekih iznenađenja – rekao je meteorolog.

  Napominje da se u drugom delu proleća očekuju i kratkotrajni pljuskovi.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Životna sredina

  Čortanovci: Naše selo je prljavo i treba nas

  Meštani Čortanovaca pridružili su se nacionalnoj kampanji čišćenja “Zavrni rukave” koja se sprovodi u nedelju, 24. marta, na teritoriji cele Srbije. Skup meštana zakazan je za nedelju 24. […]