• Na sastanku radne grupe frilenseri poručili da je predlog Vlade – katastrofalan

  Na današnjem sastanku radne grupe za rešavanje statusa frilensera poručili smo da je predlog Vlade Srbije u vezi sa naplatom poreza i doprinosa katastrofalan i da nas posmatra kao zaposlene, a da pri tome nemamo većinu prava iz radnog odnosa, izjavio je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar. Kako prenosi Fonet, Pogačar je naglasio […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na sastanku radne grupe frilenseri poručili da je predlog Vlade – katastrofalan

  Na današnjem sastanku radne grupe za rešavanje statusa frilensera poručili smo da je predlog Vlade Srbije u vezi sa naplatom poreza i doprinosa katastrofalan i da nas posmatra kao zaposlene, a da pri tome nemamo većinu prava iz radnog odnosa, izjavio je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

  Kako prenosi Fonet, Pogačar je naglasio da bi, ukoliko bi predlog države koji je na stolu bio prihvaćen, frilenseri u nekim slučajevima plaćali i više nego zaposleni koje naše zakonodavstvo prepoznaje kao takve, a da ne bi mogli da računaju na prava poput bolovanja ili odmora.

  To je apsolutno neprihvatljivo i ni približno onome što frilenseri trenutno plaćaju, pa smo na današnjem sastanku izneli predlog koji je dosta sličan trenutnom poreskom tretmanu. –  rekao je Pogačar, koji nije želeo da iznosi detalje predloga Udruženja.

  Suštinski, to je pristup ‘koliko para, toliko muzike’. Ako vi ne možete da ostvarite većinu prava, onda je logično prepoloviti doprinose, a isto važi i za porez.- naveo je Pogačar kao primer.

  Vlada Republike Srbije

  Na osnovu dogovora koji je URI postigao sa Vladom Srbije u aprilu 2021. godine, frilenserima se trenutno 50 odsto mesečnog prihoda računa kao normirani troškovi, a još 32.000 dinara predstavlja besteretni deo prihoda. Takođe, otpisana im je kamata na ranija dugovanja, a dug po osnovu poreza i doprinosa mogu da otplate u roku od 10 godina. Taj model važi do postizanja dogovora u okviru Radne grupe za rešavanje statusa frilensera, a najduže do kraja ove godine.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija