• Na vojvođanskim njivama rade Nepalci, Uzbekistanci, Indijci i Kazahstanci

  Zbog nedostatka radnika gazdinstva u Vojvodini sve češće unajmljuju strance. Tako na plantažama u Vojvodini mogu da se sretnu Nepalci koji beru krastavce, paradajz i papriku, piše Danas. Na to odavno upozoravaju poslodavci, male firme, proizvođači u poljoprivredi, voćarstvu, ali i razne zanatlije.  – Nema radne snage, snalazimo se na mobu sa kolegama i prijateljima, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na vojvođanskim njivama rade Nepalci, Uzbekistanci, Indijci i Kazahstanci

  Zbog nedostatka radnika gazdinstva u Vojvodini sve češće unajmljuju strance. Tako na plantažama u Vojvodini mogu da se sretnu Nepalci koji beru krastavce, paradajz i papriku, piše Danas.

  Na to odavno upozoravaju poslodavci, male firme, proizvođači u poljoprivredi, voćarstvu, ali i razne zanatlije.

   – Nema radne snage, snalazimo se na mobu sa kolegama i prijateljima, porodica pomaže, a dokle će ovako biti, ne znam. Već smo smanjili proizvodnju zbog toga jer nema ko da bere i pakuje povrće. – kaže za Danas vojvođanski povrtar Ileš B.

  Nisu samo pogođeni povrtari i voćari sa nedostatkom radne snage. I poljoprivrednici su ti koji se žale da niko neće u štalu i na njivu.

  Pastira sam našao, ali za rad u štali, iako plaćam dnevnicu 4.000 dinara, niko neće da se javi. Danas je jako teško naći radnike, sve sami morate da radite. – iskustvo je poljoprivrednika Vukašina Baćine iz Jaše Tomića.

  Zato nikoga nije iznenadila vest da u Gospođincima kornišone beru radnici iz Nepala, dok u Čelarevu beru i sortiraju papriku i paradajz.

  Koliko je stranih radnika na sezonskim poslovima angažovano ove godine može samo da se nagađa dok se prebira po podacima Poreske uprave, Nacionalne službe zapošljavanja, Centralnog registra za socijalno osiguranje i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, od koje je i potekla ideja da poljoprivredna gazdinstva prijavljuju radnike na privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi.

  Na gazdinstvima trenutno najviše radnika ima iz Uzbekistana, Indije i Kazahstana. Iz Uzbekistana ima 293 radnika u poljima, iz Indije 257, Kazahstana 39. Ima i iz drugih država ali to su pojedinci. – objašnjava za Danas Ivan Radak, šef jedinice za odnose sa javnošću u NALED-u.

   Kako kaže, u protekle tri i po godine, od kada je startovao sistem za prijavljivanje stranih radnika, evidentirano je 67.502 lica sa ovim statusom, koji su bili angažovani kod 637 poslodavaca.

  Prema Radakovim rečima, od ukupnog broja angažovanih stranih radnika na privremenim i povremenim poslovima za period od 2019. do 2022. zaključno sa 12. julom ove godine, 34.086 su bili muškarci a 33.416 žene.

   Do sada su evidentirani strani radnici radili kod 422 pravna lica i 215 fizičkih lica, a poslodavci su za njihovo angažovanje uplatili porez u iznosu od 274,6 miliona dinara, dok su doprinosi iznosili 768,8 miliona dinara.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/potreba-za-stranim-radnicima-na-gradjevini-velika-jer-nase-drzavljane-to-ne-zanima/

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]