• Održano predavanje „Srpski kulturni obrazac“

  Predavanjem prof. dr Mila Lompara, redovnog profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, na temu„Srpski kulturni obrazac“, u subotu 26. marta, nastavljena je realizacija ciklusa „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji.U osvrtu na ovu temu profesor Lompar je kao glavne činioce srpskog kulturnog obrasca izdvojio svetosavsku tradiciju, kosovski zavet, srpske […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Održano predavanje „Srpski kulturni obrazac“

  Predavanjem prof. dr Mila Lompara, redovnog profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, na temu„Srpski kulturni obrazac“, u subotu 26. marta, nastavljena je realizacija ciklusa „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji.
  U osvrtu na ovu temu profesor Lompar je kao glavne činioce srpskog kulturnog obrasca izdvojio svetosavsku tradiciju, kosovski zavet, srpske seobe, ideju nacionalne države i iskustvo genocida u dvadesetom veku. Posebno je naglasio da je srpski kulturni obrazac ideja integralizma koja vremenom treba da neutrališe razorne elemente regionalne svesti i da odgovori savremenim izazovima.

  Foto: prof. dr Milo Lompar / autor jerej Nemnjanja Martinović

  Iste večeri predstavljena je i njegova knjiga „Sloboda i istina“ u izdanju Catene mundi iz Beograda. O knjizi je govorio Nikola Marinković, izvršni urednik u toj izdavačkoj kući.
  Urednik i moderator ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ je Slavoljub M. Marković.

  Podsetimo, realizacija ciklusa „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića koji je govorio o zavetnoj misli u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine.

  U februaru je gostovao prof. dr Borislav Grozdić, pukovnik u penziji, nekadašnji profesor Vojne etike na Vojnoj akademiji sa temom „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“.
  Tema narednog predavanja književnika Branislava Matića urednika časopisa „Nacionalna revija Srbija“ koje je najavljeno za 29. april, biće „Ideja Trećeg puta u srpskoj zavetnoj misli“.

  Кrajem maja predavanje će održati dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, a završna tribina ciklusa na temu „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, biće održana na Vidovdan 2022. godine.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]