• Potrošnja domaćinstava u Srbiji i dalje veća od njihovih prihoda

  Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi domaćinstava u Srbiji su tokom prošle godine iznosili 78.393 dinara, dok su izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosili su 78.678 dinara, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS). U odnosu na 2021. godinu, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi viši su za 9,3 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Potrošnja domaćinstava u Srbiji i dalje veća od njihovih prihoda

  Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi domaćinstava u Srbiji su tokom prošle godine iznosili 78.393 dinara, dok su izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosili su 78.678 dinara, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

  U odnosu na 2021. godinu, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi viši su za 9,3 odsto, a izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava viši su za 9,4 odsto nominalno.

  Domaćinstvom se smatra zajednica lica čiji članovi zajedno stanuju, zajedno se hrane i troše ostvarene prihode, I samac koji samostalno živi, samostalno se hrani i troši ostvarene prihode.

  Najveći udeo u ličnoj potrošnji čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića – 36 odsto, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva – 16,1 odsto.

  Slede izdaci za transport – 8,9 odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge –  5,9 odsto, za komunikacije – 5,5 odsto, za rekreaciju i kulturu – 5,1 odsto, za odeću i obuću  – 4,9 odsto. Izdaci za alkoholna pića i duvan bili su 4,7 odsto, za zdravlјe- 4,4 odsto , dok 8,5 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

  Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 80.697 dinara, a  kod domaćinstava u ostalim područjima 74.644 dinara.

  Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 81.087 dinara , dok su kod domaćinstava u ostalim područjima iznosili 74.739 dinara.

  Prihodi domaćinstava u novcu i u naturi obuhvataju prihode u novcu, novčanu vrednost naturalne potrošnje i prihoda u naturi, kojima su domaćinstva raspolagala u anketnom periodu.

  Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi (sva domaćinstva) imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa (49,9 odsto), penzije (32,1 odsto), prihodi od polјoprivrede, lova i ribolova (4,3 odsto), naturalna potrošnja (3 odsto), prihodi van redovnog radnog odnosa ( 2,6 odsto),  primanja od socijalnog osiguranjam (2,5 odsto), i 5,6 odsto čine prihodi iz ostalih izvora.

  Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u 2022. godini (8.856 za Srbiju), anketirano je 5.927 domaćinstva (67 odsto).

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]