• Preminuo inđijski šahista Mitar Đorđević

  Jedan od najboljih inđijski šahista Mitar Đorđević sahranjen je danas na srednjem groblju u Inđiji. Đorđević je više od trideset godina nastupao je za inđijski šahovski klub, donoseći na gornjim tablama važne poene kojima su inđinčani dolazili do elitne Vojvođanske lige. Šahom je počeo da se bavi relativno kasno. Sa sedamnaest godina igra svoj prvi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Preminuo inđijski šahista Mitar Đorđević

  Jedan od najboljih inđijski šahista Mitar Đorđević sahranjen je danas na srednjem groblju u Inđiji.

  Đorđević je više od trideset godina nastupao je za inđijski šahovski klub, donoseći na gornjim tablama važne poene kojima su inđinčani dolazili do elitne Vojvođanske lige.

  Šahom je počeo da se bavi relativno kasno. Sa sedamnaest godina igra svoj prvi turnir, omladinsko prvenstvo Vojvodine u Vrdniku. Iste godine, 1985-te nastupa za legendarnu ekipu „Železničara“ iz Inđije u kvalitetnoj Vojvođanskoj ligi na omladinskim tablama, zajedno sa Aleksandrom Kovačevićem i Velimirom Petrušićem.

  U to vreme zahvaljujući šahovskim sekcijama, u osnovnim školama „Petar Kočić“ i „Dušan Jerković“, koje su vodili profesori Sava Panković i Jovan Zrnić, Inđija je bila omladinska šahovska velesila u SFRJ. Uz Mitra Đorđevića i pomenute Kovačevića i Petrušića, titule majstorskog kandidata imali su i Zoran Šarac i Petar Jelić. Sredinom i krajem osamdesetih godina prošlog veka, inđijski omladinci redovno igraju i na međunarodnim šahovskim turnirima.

  Na slici sa velikog međunarodnog omladinskog šahovskog festivala u Temišvaru 1986. godine u gornjem redu stoje: drugi s leva Mitar Đorđević, a desno pored njega Velimir Petrušić i Milan Poznan/ privatna arhiva

  Sredinom devedesetih, na „turniru decenije“ održanom po ubrzanom tempu u Novoj Pazovi Đorđević zauzima sedmo mesto u konkurenciji 42 velemajstora i preko 50 inter i fide majstora. Ali u tom periodu, zbog ratova koji su besneli u bivšoj Jugoslaviji, prestaje aktivno da igra šah.

  – Vreme ratova i sankcija nije bilo naklonjeno šahistima, posebno najpametnijim i najplemenitijim kao što je bio Mitar. Emotivno je preživljavao patnje svoga naroda, jer je njegova porodica i sa očeve i sa majčine strane teško stradala u Slavoniji i na Kosovu i Metohiji tokom Drugog svetskog rata. Prestaje aktivno da igra šah i pravi višegodišnje pauze, što ga je onemogućilo da osvoji majstorske titule za koje je imao i talenta i znanja. Međutim, u vreme interneta i onlajn partija, njegovo razumevanje šaha i igračku snagu prepoznavali su i najjači velemajstori današnjice, Morozevič i Nakamura, protiv kojih se kao amater dosta dobro nosio u brzopoteznim mečevima – rekao je za IN Medija majstorski kandidat u šahu i novinar Velimir Petrušić.

  Kraće vreme Đorđević se bavio i trenerskim radom u Inđiji, pokazujući prve ozbiljnije šahovske korake najboljim omladincima.

  – Mitrovo plemenito srce prerano je prestalo da kuca, verujem da i u večnosti igra šah sa čitavom plejadom inđijskih igrača, ali im šahovski časovnik više ne otkucava vreme – rekao je Petrušić.

  Mitar Đorđević je preminuo posle kratke i teške bolesti, a sahranjen je u sredu, 5. januara, na srednjem groblju u Inđiji, u prisustvu uže porodice, prijatelja i šahovskih drugova.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]