• Šta lokalna samouprava čini za Rome i Romkinje u Inđiji?

  Prema poslednjem popisu stanovništva u Opštini Inđija živi 337 pripadnika Romske nacionalnosti, od toga njih 82 živi u samom mestu Inđija dok je ostatak od 255 njih živi po selima inđijske opštine. Prema statistici romska nacionalna manjiha u Inđiji broji 179 muškaraca i 158 žena.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta lokalna samouprava čini za Rome i Romkinje u Inđiji?

  Kancelarija za romska pitanja opštine Inđija, koja je funkcionisala u okviru opštinske uprave, od 2010. do 2016. godine, danas zvanično nema koordinatora. Za šest godina, koliko je funkcionisala, lokalna Kancelarija je obezbeđivala udžbenike za učenike romske nacionalnosti ali i školski pribor. Pored toga, Kancelarija je organizovala različite kurseve i obuke za prekvalifikaciju kako bi Romi lakše došli do posla, kaže se u istraživanju VOICE iz 2017. godine.

  Nakon gašenja Kancelarije za romska pitanja opštine Inđija, dotadašnji koordinator Ninoslav Jovanović prelazi na mesto potpredsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Prošle godine u maju Ninoslav Jovanović dobija mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, što je inače funkcija koju je obavljao i za mandata ministarke Gordane Čomić.

  Osim toga Ninoslav Jovanović ima bogatu biografiju na državnim pozicijama u vezi sa pravima Roma i Romkinja.

  1. državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije.

  2020-2022. državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije (u mandatu ministarke Gordane Čomić).

  2009-2013, 2014-2016. i 2020-2021. zaposlen u kabinetu predsednika opštine Inđija zadužen za oblast socijalne politike i inkluzije Roma.

  2013-2014. stručni saradnik u Sekretarijatu za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Vlade AP Vojvodina na realizaciji programa stipendiranja romskih srednjoškolaca na teritoriji APV, u partnerstvu sa „Vojvođanskim romskim centrom za demokratiju“.

  2012-2016. predsednik Upravnog odbora Centra za socijalni rad „Dunav“ Inđija.

  2011-2017. predsednik Upravnog odbora Кancelarije za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine.

  2014-2018. zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i predsednik Centra Nacionalnog saveta za AP Vojvodinu.

  2021-2022. predsednik Stručne grupe Кoordinacionog tela Vlade Republike Srbije za praćenje i implemetaciju Strategije za socijalno uključivanje Roma.

  Šta lokalna samouprava pruža Romima nakon ukidanja Kancelarije

   

  Opština Inđija poslednjih godina opredsljuje svega 500 dinara iz lokalnog budžeta za nemene “LAP – za unapređenje obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja i stanovanja Roma u Inđiji”. Ova vrsta finansiranja iz lokalnog budžeta, primera radi je 36 puta manja u odnosu na novac koji je iz istog izvora opredeljen za vreske zajednice.

  Međutim iz budžeta opštine Inđija a kroz konkurs udruženjima koja se bave socio-humanitarnim aktivnostima, za realizovanje programa od javnog interesa za opštinu Inđija za 2024. godinu. Dodeljeno je ukupno 900 dinara i to Udruženju “Ženski Romski centar Srem”  iz Novih Karlovaca 600.000 dinara. Ovo udruženje osnovano je 8. Maja 2021. godine sa sedištem u Novim Karlovcima i bavi se obrazovanjem, zapošljavanjem, zdravstvom i zapošljevanjem Roma i Romkinja na teritoriji AP Vojvodine. Novac iz budžeta ovom udruženju dodeljen je za projekat “Festival ljudskih i manjinskih prava u Inđiji”.

  Cifra od 300.000 dinara istim konkursom dodeljena je “Centru za unapređenje položaja Roma i Romkinja” iz Inđije za projekat “Zdravstvena i socijalna integracija Roma”.Centar za unapređenje položaja Roma i Romkinja osnovan je 22.decembra 2015. godine par meseci pre gašenja Kancelarije za romska pitanja opštine Inđija.

  Navedene organizacije u svom delovanju navode aktivnosti koje je nekada obavljala Kancelarija za romska pitanja Opštine Inđija.

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  InfinitUm program od septembra u Inđiji

  Od septembra u Inđiji počinje sa radom nov domaći program za decu koji se bavi intelektualnim, socijalnim i emotivnim razvojem […]