• Teška demografska slika Srbije

  Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je danas, povodom Svetskog dana stanovništva, da je Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom. Kako je saopštilo ministarstvo, samo u toku prošle godine zemlja je izgubila više od 74.000 stanovnika. – Broj stanovnika Srbije je pao ispod sedam miliona, a sve je veći broj umrlih stanovnika […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Teška demografska slika Srbije

  Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je danas, povodom Svetskog dana stanovništva, da je Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom.

  Kako je saopštilo ministarstvo, samo u toku prošle godine zemlja je izgubila više od 74.000 stanovnika.

  Broj stanovnika Srbije je pao ispod sedam miliona, a sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene. –  saopštilo je Ministarstvo.

  U saopštenju se dodaje da podaci za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije.

  Uzroci takve statistike, navodi se, u najvećoj meri se podudaraju sa onima u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti 2,1, što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije.

    – Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku Srbije, najveći problem s kojim se Srbija kao država i Srbi kao narod suočavaju – kažu u Ministarstvu.

  Ministarstvo apeluje i ovom prilikom da ponovo svi zajedno razmislimo o izuzetno teškoj demografskoj situaciji u kojoj se nalazimo, kao i mogućnostima da je menjamo na bolje, dodaje se u saopštenju.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]