• Za vikend nas očekuje „Maradička jesen“

  Tradicionalna „Maradičćka jesen“ biće održana 10. i 11.septembra na kojoj posetioci i ove godine mogu očekivati izlagače tradicionalnih rukotvorina, domaćih proizvoda i voća. Kao i prethodnih godina u Maradiku je pripremljen bogat kulturno-umetnički i sportski program kao i takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša. Takođe, članovi SUBNOR-a položiće venac na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za vikend nas očekuje „Maradička jesen“

  Tradicionalna „Maradičćka jesen“ biće održana 10. i 11.septembra na kojoj posetioci i ove godine mogu očekivati izlagače tradicionalnih rukotvorina, domaćih proizvoda i voća.

  Kao i prethodnih godina u Maradiku je pripremljen bogat kulturno-umetnički i sportski program kao i takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša. Takođe, članovi SUBNOR-a položiće venac na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora NOB-a.

  Za one koji ne znaju, ovo selo inđijske opštine ima oko 2000 stanovnika i multietnička sredina čije su dve najveće etničke grupe Srbi i Mađari, a za njima slede Hrvati i Slovaci

  Postoje dve priče kako je ovo selo dobilo ime, prva se odnosi na dolazak Mađara u ovaj deo Srema, na sam jug tadašnje Austro-ugarske monarhije te je po toj verziji selo dobilo ime “Maradék” što na mađarskom znači “ostatak”.

  Drugi deo se odnosi na ljubavnu priču devojke Mare i momka Dike.Prema toj verziji, na mestu gde je danas smešteno selo sastajao se zaljubljeni par.

  Maradik je sremko selo koje se prvi put pominje 1498. u Krušedolskom „Pomeniku“, a kasnije se sreće i u „Diplomi manastira Krušedol“. Od 1736. do 1737. se pominje kao čisto srpsko naselje. Kroz čitavu istoriju se dešavaju migracije stanovništva uzrokovane najčešće izbijanjem ratova. Oko 1788. se doseljava veliki broj Srba, naročito za vreme ratovanja Austro-ugarske monarhije sa Turskom. Nova naseljavanja su zabeležena po popisu 1880.-1890. i ona su nastala usled intenziviranja poljoprivrede i kolonizacije Nemaca i Madjara. Grof Marko Pejčević je naselio veliki broj Madjara kao dobrih zemljoradnika. Danas je Maradik multi-etička sredina u kojoj Srbi čine većinsko stanovništvo, ali ima i Madjara (25%), Hrvata, Slovaka, Nemaca, Roma, Čeha, Poljaka, Makedonaca, Crnogoraca.

  Naslovna: Vojvodina travel

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]