• Za završetak radova na Hramu Svetog Save 14.4 miliona

  Srpska pravoslavna crkva dobiće još 1,7 milijardi dinara odnosno oko 14,4 miliona evra za završetak radova na Hramu Svetog Save, objavljeno je danas u Službenom glasniku. Prema odluci Vlade Srbije taj novac će biti izdvojen iz budžetskih rezervi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u avgustu prošle godine da je država u prethodne tri godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Srpska pravoslavna crkva dobiće još 1,7 milijardi dinara odnosno oko 14,4 miliona evra za završetak radova na Hramu Svetog Save, objavljeno je danas u Službenom glasniku. Prema odluci Vlade Srbije taj novac će biti izdvojen iz budžetskih rezervi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u avgustu prošle godine da je država u prethodne tri godine izgradnju Hrama uložila 43 miliona evra.

  Svečano otvaranje hrama u kome su u toku završni radovi prvobitno najavljeno za kraj prošle godine, a danas je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski za RIA Novosti rekao da se u Srbiji nadaju da će predsednik Rusije Vladimir Putin u maju doći u Srbiju zato što će tada biti svečno otvaranje Hrama Svetog Save.

  On je dodao da se očekuje da će Putin, zajedno sa predsedikom Vučićem svečano otvoriti hram, „a nadamo se da će na tu svečanost doći i patrijarh Kiril“.

  Crkve su u Srbiji privilegovane na različite načine – dobijaju značajna sredstva iz budžeta, oslobođene su poreza za versku delatnost, građani iz budžeta sveštenicima plaćaju socijalno, penziono i zdravstveno osiguranje, dok one svojom imovinom upravljaju samostalno i za to nikome ne polažu račune.’

  Pored toga što je što je oslobođena poreza za svoju osnovnu delatnost i imovinu, SPC je favorizovana jer je ubedljivo najveći pojedinačni dobitnik budžetskih sredstava iz linije 481 namenjene nevladinim organizacijama. Prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila više od 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

  Izvor: Beta, FoNet, Insajder

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI