• Crta: Omogućiti proveru biračkog spiska po mestu prebivališta

  Posmatračka misija Crte uputila je zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se na sajtu ministarstva, pored već postojećih mogućnosti uvida u delove biračkog spiska, omogući biračima da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim adresama, navodi se u saopštenju ove organizacije. – Unosom jedinstvenog matičnog broja, kao i broja lične karte, birač bi na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Crta: Omogućiti proveru biračkog spiska po mestu prebivališta

  Posmatračka misija Crte uputila je zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se na sajtu ministarstva, pored već postojećih mogućnosti uvida u delove biračkog spiska, omogući biračima da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim adresama, navodi se u saopštenju ove organizacije.

  Unosom jedinstvenog matičnog broja, kao i broja lične karte, birač bi na ovakav način dobio uvid u to koliko je ukupno birača prijavljeno na njegovoj adresi stanovanja, kao i imena i prezimena prijavljenih lica. U cilju zaštite podataka o ličnosti, pretraga bi bila moguća samo za mesto prebivališta birača koji radi proveru, ali ne i za druge adrese. – saopštila je Crta.

  Kako kažu, s obzirom da se u poslednje vreme sve češće govori o manipulacijama biračkim spiskom, takozvanom “uvozu birača” ili naseljavanju novim biračima pojedinih opština i gradova, uvođenje ove dodatne kontrole doprinelo bi – otklanjanju sumnje u zloupotrebe i kompromitovanost biračkog spiska.

  Prema istraživanju Crte čak 60 odsto građana smatra da sa biračkim spiskom nešto nije u redu i sumnjaju u njegovu ispravnost. Upravo zbog toga, svaki napor uložen u povećanje transparentnosti biračkog spiska, vodeći računa o zaštiti podataka ličnosti, naročito pred predstojeće izbore za predsednika i narodne poslanike, biće od velike važnosti prilikom ocene kvaliteta izbornog procesa u Srbiji.’ (Izvor: Crta, 14. februar 2022.)

  Posmatračka misija OEBS/KDILJ je posle izbora 2020. godine kao prioritetnu preporuku istakla izlaganje biračkog spiska javnosti na uvid i kontrolu, stoji u saopštenju, kao i:

  “Kontrolisanim i ograničenim objavljivanjem podataka o biračima po mestu prebivališta, vodeći računa o zaštiti podataka o ličnosti, CRTA veruje da bi se prostor za spekulacije o manipulacijama biračkim spiskom značajno smanjio, a time doprinelo izgradnji poverenja građana u birački spisak.“

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]