• Da li su SNS i Vučić najveći gubitnici izbora?

  Vladajuća stranka i njen lider najveći su gubitnici jučerašnjih izbora na svim nivoima, objavio je profesor pravnog fakulteta u Beogradu Svetislav Kostić na svojoj fejsbuk stranici. On je detaljno analizirao do sada dostupne rezultate izbora za Predsednika Srbije, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije i izborima za Skupštinu grada Beograda u objavi koju vam prenosimo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li su SNS i Vučić najveći gubitnici izbora?

  Vladajuća stranka i njen lider najveći su gubitnici jučerašnjih izbora na svim nivoima, objavio je profesor pravnog fakulteta u Beogradu Svetislav Kostić na svojoj fejsbuk stranici. On je detaljno analizirao do sada dostupne rezultate izbora za Predsednika Srbije, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije i izborima za Skupštinu grada Beograda u objavi koju vam prenosimo u celini.

  SNS izgubio većinu u parlamentu

  SNS je upravo, to izgleda da niko nije uspeo da primeti, izgubio parlamentarnu većinu. Na izborima 2014. godine SNS je imao 158 poslanika i mogao je sam da napravi Vladu. Na izborima 2016. godine SNS je imao 131 poslanika i mogao je sam da napravi Vladu. Na izborima 2020. godine SNS je imao 188 poslanika i ne samo da je sam mogao da napravi Vladu, nego je mogao sam da menja Ustav. Na ovih 188 poslanika treba dodati i 11 poslanika SPAS-a koji je tada ušao u Skupštinu. Sada će SNS imati manje od 126 poslanika i ne može sam da napravi Vladu. Takođe, SNS lista je koalicija, pa od ovih 126 poslanika jedan deo ide da se podeli Gospodarevim klovnovima kao što su SPO, SDP, PS.

  Ergo SNS i Aleksandar Vučić su izgubili na ovim izborima blizu 80 poslaničkih mesta, kao i mogućnost da sami formiraju Vladu. Ja ne znam kako se ovo zove ako ne poraz.

  Fotografija: Filip Maljković

  SNS više ne može sam da menja Ustava Srbije

  Aleksandar Vučić je do juče sam mogao da menja Ustav. Bez SPS-a. Od danas SNS ni sa SPS više ne može da menja ustav. Nije im dovoljna cak ni Milica Zaventnica.

  Srbija (ne) skreće u desno

  Skretanje u desno je potpuna budalaština koja ima za cilj da pošalje poruku Zapadu, ali i domaćoj javnosti. 2016. godine – pre 6 godina, na izborima u Srbiji su SRS i Vojislav Šešelj dobili preko 8% glasova i imali su 22 poslanička mandata. To je više nego Dveri i Milica Zavetnica zajedno. A složićemo se da je ludilo SRS jednako ludilu Boška i Milice. DSS je sa POKS-om sada dobio 5,4%, a 2016. je imao 5%, doduše zajedno da Dverima. Desničarski glasovi su se samo preraspodelili ali je njihov broj isti kao što je bio 2016. godine. Tj. ekstremna desnica nije apstinirala i nije otišla Vučiću. Uz ukrajinsku krizu i rusofilske napada besnila ovo uopše nije loš rezultat. Naročito ako se uzme u obzir to da su bar dve desničarske liste imale potpunu finansijsku i medijsku podršku vlasti. DSS i Zavetnici. A Bošku je vetar u leđa dao i Vučićev najomiljeniji lekar Nestorović. Sudbina Suverenista lepo dokazuje ovaj zaključak.

  Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Miloš Jovanović

  Demokratske snage u usponu

  Demokratske snage (Ujedinjeni za Srbiju i Moramo) u srpskom parlamentu imaju oko 50 poslanika. To je više nego što su imale sve zajedno sa Radulovićevim DJB 2016 (5 poslanika više) i značajno više nego što su imale 2014. godine (15 poslanika više). Iako je vlast učinila sve da ovaj spektar srpske politike potpuno uništi.

  Pročitaj još:
  Trijumf SNS na predsedničkim i parlamentarnim izborima, u Beogradu neizvesno (04.04.2022.)

  Kako je glasala Inđija (04.04.2022.)

  SNS poražen u Beogradu

  U Beogradu SNS ima 2018. godine 45% glasova i 64 mandata (od 110). Šapićev SPAS je imao još 9% i 12 mandata. Drugim rečima na ove izbore SNS je izlazio sa 54% od ukupnih glasova i 76 mandata ili 70% svih odbornika. Posle 4 godine SNS sa utopljenim SPAS-om ima 38% glasova i 47-48 odbornika. Ja mislim da se ovo samo i jedino može nazvati porazom. SPS je sada prošao nešto bolje nego 2018 (sa 6 na blizu 7%), ali ima isti broj mandata. SPS, SNS i SPAS su ušli utrku sa 63% glasova u Beogradu (i to svih glasova) – jer toliko su imali 2018. godine i 84 mandata od 110. Sada su došli do 45% (koliko je samo SNS imao 2018. godine) i 55 ili 56 mandata. Kako ovo nije poraz meni nije jasno.

  Levo-Zelena koalicija je najveći dobitnik u Beogradu

  U Beogradu je jedna nova snaga, Moramo, sama, bez para, bez podrške čak i opozicionih medija koji su je dosta dosledno ignorisali, uspela da ostvari dvocifren rezultat. Bez kompromisa po bilo kom ideološkom pitanju i sa znatno, znatno manje para i medijskog prostora, Moramo je postiglo gotovo 2 puta bolji rezulat u Beogradu od npr. LDP-a 2008. godine. Takodje Moramo je na parlamentarnim izborima ostvarilo skoro 5%, bez čak i kostura partijske organizacije po Srbiji, a da nije išlo zajedno sa nekom manjinskom listom kako bi se tu obezbedili glasovi – što su ranije po pravilu radile liberalne političke grupacije. Imamo novo od svih neželjeno spontano čedo srpskog političkog sistema i tek ćemo da vidimo šta to dete može da uradi.

  Poslednji film Tadića i Šešelja

  Pošto je opoziciji oteo 2.5 % glasova i verovatno obezbedio da SNS nastavi da vlada u Beogradu, verovatno će Boris Tadić otići u političku penziju. Zajedno sa Vojislavom Šešeljom.

  Svetislav Kostić je profesor pravnog fakulteta, ali i član pravnog tima i socioekonomske grupe pokreta “Ne davimo Beograd”, koji je deo koalicije “Moramo”. Tekst je prenet uz dozvolu autora.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije IZBORI 2022.

  Đilas: Sastajem se sa Vučićem sutra

  Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas saopštio je da je dobio poziv iz kabineta Aleksandra Vučića i da će se sastanak održati u predsedništvu Srbije u ponedeljak u 16 časova. […]

  RIK saopštio preliminarne rezultate

  Republička izborna komisija saopštila je večeras preliminarne rezultate izbora održanih u nedelju 3. aprila, za Predsednika Srbije i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Predsednik […]

  Da li su SNS i Vučić najveći gubitnici izbora?

  Vladajuća stranka i njen lider najveći su gubitnici jučerašnjih izbora na svim nivoima, objavio je profesor pravnog fakulteta u Beogradu Svetislav Kostić na svojoj fejsbuk stranici. On je […]

  Protest ispred RIK za “odbranu glasova”

  “Ekološki ustanak” i “Skupština slobodne Srbije” najavili su protest zbog moguće izborne krađe“. Oni su pozvali građane Srbije da se večeras u 19.30 okupe ispred zgrade […]