Dragoljub Zamurović: „Sećam se – Nemaš ti toliko čekića koliko ovaj narod ima pametnih glava“

Categories FOTO I VIDEO, KOLUMNA, NAJVAŽNIJEPosted on

Novembra 2021. godine ispred TV Bastilje prikazan spot protiv Rio Tinta koji, u dogovoru sa ovom mafijom na vlasti, želi da uništi i ono malo čistih voda što je još ostalo u Srbiji. Taman sam pronašao mesto gde nema drugih fotografa, kad mi zazvoni telefon. Moja supruga Dobrila usplahireno pita “Gde si?” Ja nevino odovaram “Tu sam.” “Da nisi možda ono ti na simsu RTS-a?” “Pa, ovaj, znaš…”

Foto: Dragoljub Zamurović / RTS 19. novembar 2021.

Samo par dana posle, dok na glavnoj ulici masa sveta kliče protiv Rio Tinta, mafijaša i druge sitne boranije, iza zgrade Predsedništva stoje neki novi kapuljaši, neki novi Belivukovi. Smena generacija.

blank
Foto: Dragoljub Zamurović / Beorad 24. novembar 2021.

Policija je uhapsila nekoliko ljudi koji su među prvima stali na Gazelu, a onda je masa sveta počela da nadire sa svih strana. Sve njih nisu mogli da uhapse.

blank
Foto: Dragoljub Zamurović / Beorad 24. novembar 2021.

Istovremeno u Šapcu

blank
Foto: Marko Zamurović / Šabac 27. novembar 2021.

Snimajući ovu nepreglednu masu sveta u Beogradu koja je ustala protiv tvog bahatog uništavanja Srbije pomislih: “Nemaš ti toliko čekića koliko ovaj narod ima pametnih glava”.

blank
Foto: Dragoljub Zamurović / Šabac 27. novembar 2021.

Prošle godine Šabac i Beograd, ove Novi Sad – ko je sledeći?

Otišao sam u Novi Sad da bih podržao aktiviste koji se bora za očuvanje zdrave životne sredine na obali Dunava. Stigao sam nekoliko sati pre zakazanog protesta i prošetao Šodrošom i Ribarskim ostrvaom.

U jednom trenutku primetio sam ova dva labuda koja proleću pored postavljene ograde budućeg gradilišta. Kroz glavu mi je prostrujala misao kako je to možda poslednji let ovog para pre nego što mafija na vlasti potpuno uništi ovaj prirodni rezervat.

blank
Foto: Dragoljub Zamurović / Šodroš – 19. oktobar 2022.

Iako su jake policijske snage štitile štetočinsku odluku vlasti da uništi poslednju prirodnu oazu u Novom Sadu, ogorčeni aktivisti uspeli su da na nekoliko mesta probiju blokadu i poruše ogradu.

blank
Foto: Dragoljub Zamurović / Šodroš – oktobar 2022.

Šucštafel, poznat po svojoj skraćenici SS, je bila glavna paravojna organizacija pod komandom Adolfa Hitlera i Nacističke partije. Nakon rata sudije na Nirmberškom suđenju proglasile su SS za kriminalnu organizaciju zbog sprovođenja rasnih zakona i genocida tokom holokausta.

Danas sam na protestu protiv uništavanja životne sredine u Novom Sadu snimio grupu žandara koji su na svojim štitovima imali znak koji neodoljivo podseća na akrinom SS. Ne znam ko je i sa kakvom namerom odlučio da koristi takav simbol u našoj žandarmeriji.

blank
Foto: Dragoljub Zamurović / Šodroš – oktobar 2022.

Autor teksta i fotografije: Dragoljub Zamurović

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *