• Jovan Matić (Del Arno Bend): Profit nije jedini bog

  Del Arno Bend su pioniri reggae na ovim prostorima. Bend su osnovali Jovan i Vladan Matić davne 1986. godine i tokom godina izgradili kultni status. Nedavno su objavili novi singl “Sunce”, a povodom svetskog dana reggae-a Jovan Matić u kratkom razgovoru za IN Medija objašnjava kakvi su dalji planovi Del Arno Benda, ali i zašto […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jovan Matić (Del Arno Bend): Profit nije jedini bog

  Del Arno Bend su pioniri reggae na ovim prostorima. Bend su osnovali Jovan i Vladan Matić davne 1986. godine i tokom godina izgradili kultni status. Nedavno su objavili novi singl “Sunce”, a povodom svetskog dana reggae-a Jovan Matić u kratkom razgovoru za IN Medija objašnjava kakvi su dalji planovi Del Arno Benda, ali i zašto je zavoleo reggae i ostao mu veran do danas.

  Šta je za tebe reggae, zašto je važan toliko da od 1996. ne odustaješ od benda?

  – Od dana kada sam otkrio, ili bolje rečeno kada je reggae došao do mene, desio se kopernikanski obrt o mom shvatanju muzike. Međutim, ono što je bilo mnogo značajnije od muzike bile su poruke koje je reggae doneo sa sobom i ponudio svetu. Ne znam da li to bila namera onih koji sa ga stvarali i rasuli ga zatim po svetu, ali je činjenica da je, osim muzike kao elementa razonode, plesa, zabave, reggae stavio na mapu predložak koji je, svakako utopijski, ali sa druge strane nosi i u sebi sabira sve one dobre stvari koje mnoge druge religije/ideologije pretenduju da nude i to sve u potpuno nenasilnom odelu. Biti tolerantan, poštovati druge kao sebe, poštovati i čuvati planetu na kojoj živimo, biti skroman, pozitivan, brižan prema drugima, uvažavati osnovne principe – ne ubij, ne kradi, ne laži – sve su to jednostavni predlozi oko kojih svi možemo da se složimo. Taj element, te poruke su razlog sto sam sve ovo vreme, od otkrivanje ove muzika, sredinom 1970-ih godina prošlog veka, preko osnivanja Del Arno Banda 1986. godine, pa sve do danas ostao uz ovu muziku. Svi koji je istinske vole usvojili su njena načela i po mom skromnom sudu učinili svet boljim.

  Osim par skromnih pokušaja, zasto reggae scena u Srbiji nikad nije zaživela u potpunosti?

  – Utisak o tome da scena nije zaživela je pogrešan. Razvoj reggae scene u čitavom regionu, pod uslovom da uzmemo DAB kao početnu tačku, odvijao se u veoma nepovoljnim okolnostima za kulturu uopšte (da ne spominjem sukobe i sve ostalo). Drugo, reggae kao po default-u suberzivna forma koja se suprotstavlja postavci sveta gde je profit jedini bog, a takmičenje jedina opcija, ne računa na podršku mainstream-a, što je normalno. Kada se ukrste ova dva elementa i prevedu na Srbiju i region tokom 1990-ih i 2000-ih u velikoj meri, stiče se utisak da scena nije ni počela da postoji. A istina je da se scena, kao uostalom i sva, hajde da kađemo “normalna” muzika, razvijala na drugi način i veoma često ispod radara. Da ne zamaram detaljima, ona postoji, a vidljiva je onoliko koliko su vidljivi svi koji se nisu predali šundu.

  Šta radi Del Arno sada i kakvi su planovi benda nakon objavljivanja nove pesme?

  – Del Arno Band ovih dana snima nove pesme, uslovno prvi paket novih pesama i ta snimanja će se nastaviti tokom letnje sezone i na jesen, a objavljivaće se verovatno pesma po pesma, pa polako. Trenutno je naš novi singl “Sunce” u javnosti. Uz koncerte, to bi bila jedna od naših aktivnosti. Osim toga, sa članovima banda (i dvoje novih članova) pripremam solo album u jednom novom formatu kojeg sam uslovno nazvao “akustik groove”. Postava je manja, intimna, u igru su ušli akustični instrumenti i veoma smo nestrpljivi da to predstavimo. Na kraju, završen je dugo planirani album “Samit” – saradnja u susret naše muzike (dakle reggae-a) i tradicionalne narodne pesme ovih krajeva koje izvode ženske pevačke grupe Jenđe i Paganke.

  Del Arno bend nastupiće sutra (02.07.) u Zrenjaninu.

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/svetski-dan-reggae-muzike-oda-slobodi-i-ljubavi/

  Fotografija: Del Arno Bend Facebook/ Marina Pešić
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  InfinitUm program od septembra u Inđiji

  Od septembra u Inđiji počinje sa radom nov domaći program za decu koji se bavi intelektualnim, socijalnim i emotivnim razvojem […]