• Krivošija (GrađanIN): Zahtevamo da Vodovod objavi podatke o kvalitetu vode, Goran Ješić takođe

  Nakon izjave nekadašnjeg predsednika opštine Inđija Gorana Ješića da se u Inđiji ne kontroliše kvalitet vode u poslednjih pet godina, a da građani piju vodu punu arsena, amonijaka i nitrita oglasio se advokat Danilo Krivošija član pokreta GrađanIN..

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krivošija (GrađanIN): Zahtevamo da Vodovod objavi podatke o kvalitetu vode, Goran Ješić takođe
  foto: GrađanIN

  Krivošija u izjavi za IN Medija kaže da za hemijske elemente koje je pomenuo Goran Ješić i to amonijak i nitrit, nije pitanje da li ih ima u vodi jer su oni tu zbog veštačkog đubriva i drugih razloga, ali je pitanje u kojim količinama ih ima

  –  Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode je dopuštena mala koncentracija njihovog prisustva. Posebno pitanje se mora postaviti za arsen jer po istom pravilniku maksimalno dopuštena koncetracija u redovnim prilikama iznosi 0,01 mg/l, što praktično znači da ne sme uopšte da ga bude u vodi. Nisam imao uvid u rezultate uzorkovanja o kojima priča Goran Ješić, međutim govoriću o nekim činjenicama i otvorenim pitanjima koja proizlaze iz ove izjave. Naime, na sajtu JКP Vodovod i kanalizacija zaista ne postoji podatak o rezultatima kvaliteta pijaće vode u našoj opštini. Nameće se logično pitanje, zašto to nije učinjeno?  Tri su moguća odgovora:Voda nije uopšte uzorkovana; boda je uzorkovana, ali je kvalitet vode loš; voda je uzorkovana, ali je kvalitet vode dobar;  – objašnjava Danilo Krviošija i dodaje:

  PROČITAJTE JOŠ:

  Ješić: U Inđiji se ne kontroliše kvalitet vode. Pijete vodu punu arsena, amonijaka i nitrita

  Ukoliko su odgovori na postavljeno pitanje oni pod jedan i dva ovo je katastrofa koja traje već neko vreme i možemo govoriti o krivičnoj i političkoj odgovornosti nadležnih, a ukoliko je tačan odgovor pod tri onda se radi o potpunoj neodgovornosti i neprepoznavanju tema od javnog interesa i o potrebi da se javnost obavesti o tome. Znate, ova vlast ima manir da na zvaničnom instagram nalogu obaveštava građane o tome da je zapušila rupu na trotoaru, pa mi je nelogično da to ne uradi kada dobije rezultate kvaliteta pijaće vode. – kaže član pokreta GrađanIN.

  On podseća da je Planom razvoja opštine Inđija za period od 2023-2029 godine navedeno da je na osnovu detaljne analize kao jedna od slabosti naše opštine prepoznat neadekvatan kvalitet vode za piće.

  –  Кao činjenica stoji i to da je u istom planu razvoja navedeno da na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Republike Srbije o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata za 2020. godinu u opštini Inđija je 2,7 % analiziranih uzoraka fizičko-hemijski neispravno, dok je kod 3,2 % uzoraka konstatovana mikrobiološka neispravnost. Isto tako udeo stanovništva koje koristi pijaću vodu iz sistema kojima se bezbedno upravlja, odnosno udeo domaćinstva koji je priključen na vodovodnu mrežu iznosi  87,3 %, što znači da 12,7% stanovništva koristi vodu iz sopstvenih bunara, što je loše samo po sebi. – kaže Krivošija.

  Naš sagovornik kaže da je nedavno posetio Ljubljanu gde se uverio da je tamo pijaća voda izuzetnog kvaliteta.

  Voda je toliko čista i bezbedna za piće, da ne kupuju flaširanu vodu ni kada im u goste dolaze visoke delagije već u malo lepše flaše sipaju vodu sa česme, a gradski urbanista sa kojim smo imali sastanak je rekao jednu divnu rečenicu koja glasi: „Nema grada bez pijaće vode”. Toliko o prioritetima razvoja jednog grada.– kaže naš sagovornik.

  U svom političkom radu,kaže Krivošija, kao jedan od prioriteta je postavio dostupnost zdravoj pijaćoj vodi svim stanovnicima naše opštine.

  Kao neko ko svakodnevno koristi vodu iz gradskog vodovoda citirana izjava me je naterala na dodatno razmišljanje.  Zbog navedenog javno pozivam JКP Vodovod i kanalizacija da objavi podatke o uzorkovanju i kvalitetu pijaće vode u prethodnih pet godina, a  ukoliko to ne učini najkasnije do ponedeljka mi ćemo tom javnom preduzeću podneti zahtev za dostavlje informacije od javnog značaja i po dobijanju istih odmah ćemo obavestiti javnost o našim saznanjima. Isto tako, pozivam i Gorana Ješića da iznese informaciju o tome gde je došao do rezultata kvaliteta vode i da ako poseduje taj dokument da ga javno objavi. Ukoliko javnim pozivom ili pravnim sredstvima ne uspemo da dođemo do podataka o kvalitetu pijaće vode u našoj opštini, sami ćemo finansirati uzorkovanje vode u Institu za javno zdravlje i objaviti rezultate o tome.- kazao je član pokreta GrađanIN.

  Danilo Krivošija uaključuje da je odgovornost, pa makar i moralna, mora da se uvede u politiku, te da će ovu temu istražiti do kraja i preduzeti adekvatne korake u narednom periodu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika