• Moderna: potrebna „buster“ doza vakcine

  Zaštita od kovida-19 opada tokom vremena, a kompanija Moderna tvrdi da je to argument u prilog ubrizgavanju „buster“ doze, pokazuju novi podaci sa ispitivanja efikasnosti sopstvene vakcine koju je obavila ta kompanija, prenose mediji. – Ovo je samo jedna procena, ali verujemo da to znači da s dolaskom jeseni i zime možemo očekivati da će […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Moderna: potrebna „buster“ doza vakcine

  Zaštita od kovida-19 opada tokom vremena, a kompanija Moderna tvrdi da je to argument u prilog ubrizgavanju „buster“ doze, pokazuju novi podaci sa ispitivanja efikasnosti sopstvene vakcine koju je obavila ta kompanija, prenose mediji.

  – Ovo je samo jedna procena, ali verujemo da to znači da s dolaskom jeseni i zime možemo očekivati da će procenjeni rezultat slabljenja imuniteta biti 600.000 dodatnih slučajeva kovida-19 – rekao je direktor Moderne Stiven Hog.

  Nova analiza pokazuje da postoji veća stopa zaraze kod pojedinaca vakcinisanih pre otprilike 13 meseci, nego kod osoba vakcinisanih pre oko osam meseci.

  Studija, koja još nije prošla recenziju, provedena je u julu i avgustu kada je delta bila dominantna varijanta.

  Moderna je 1. septembra podnela američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) zahtev za autorizacijom tzv. „buster“ doze.

  – Verujem da će to smanjiti broj slučajeva kovida-19 i možda značajno produžiti imunitet kroz celu iduću godinu, dok pokušavamo da okončamo pandemiju – dodao je Hog.

  Moderna je uporedila delotvornost vakcine kod više od 14 hiljada dobrovoljaca vakcinisanih od jula do srpnja do novembra 2020. te kod 11.000 dobrovoljaca koji su primili vakcinu između decembra 2020. i marta 2021.

  U dvomesečnom razdoblju od jula do avgusta istraživači su identifikovali 88 slučajeva kovida-19 među onima koji su nedavno primili dve doze vakcine, u poređenju sa 162 slučaja među vakcinisanima prošle godine.

  Sveukupno, samo 19 slučajeva smatralo se teškim, što je ključno merilo u proceni slabljenja zaštite. Moderna je rekla da je kod nedavno vakcinisanih bilo manje ozbiljnih slučajeva, iako brojevi nisu statistički relevantni.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija